Malezijska policija zaplijenila i uništila preko tisuću računala za rudarenje

Internetom se širi video u kojem malezijska policija "parnim valjkom" gazi preko računala namijenjenih rudarenju kriptovaluta, zaplijenjenih u nedavnoj akciji

Sandro Vrbanus utorak, 20. srpnja 2021. u 18:26

Rudarenje kriptovaluta nije jeftino, primarno zbog velikog troška električne energije, a potom i zbog skupih konfiguracija kojima se ono profesionalno izvodi. Ovome su pokušali doskočiti rudari bitcoina u Maleziji, pa su svojih preko tisuću specijaliziranih rudarskih računala na Borneu spojili na elektroenergetsku mrežu – ilegalno. Netko je to prijavio policiji, oni su reagirali, te u velikoj akciji zaplijenili 1.069 rudarskih rigova koji su poslužili za kreiranje kriptovaluta uz pomoć ukradene struje.

Policija u gradu Miri na sjeverozapadu Bornea utvrdila je kako su vlasnici ovog velikog postrojenja za rudarenje, u razdoblju od veljače do travnja ove godine, ukrali struje u vrijednosti od oko 2 milijuna američkih dolara. K tome, njihova ilegalni priključak izazvao je i požar u kojem su izgorjele tri kuće.

Valjkom na rigove

Zaplijenjenu opremu policajci su procijenili na 1,26 milijuna dolara, a potom su je odlučili – uništiti. Iznesli su sva ova računala na parkiralište i preko njih prevezli industrijski valjak. Snimka tog događaja širi se Internetom posljednjih dana, pa je u nastavku prenosimo i mi.

Rudarenje bitcoina u Maleziji nije zabranjeno, no krađa struje, očekivano, jest. U Kini, za usporedbu, zabranjeno je i rudarenje, no Kinezi se prema zaplijenjenim rudarskim konfiguracijama odnose i nešto drugačije. Nedavno su ih tako ponudili na aukciji i prodali.

Osim zapljene sada uništenih računala, malezijska je policija zbog ovoga uhitila ukupno osam osoba. Šestorica su osuđena za krađu električne energije, i odslužit će po osam mjeseci zatvora. Svaki od njih morat će platiti i kaznu od oko 1.900 dolara.