Kina nastavlja rat protiv rudara kriptovaluta

Vlasti pokrajine Sečuan naredile su velikim postrojenjima za rudarenje kriptovaluta da odmah prestanu s radom, što je dovelo do ovećeg pada vrijednosti bitcoina početkom ovoga tjedna

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 21. lipnja 2021. u 17:26

Posljednjih mjeseci, nakon što je tržište bitcoina i drugih kriptovaluta doživjelo procvat, glavna tema u tom svijetu jest odnos Kine prema digitalnoj imovini i njezinom rudarenju. Osim što zabranjuju transakcije kriptovalutama za sve poslovne subjekte i financijske institucije, sada su počeli "drmati" kriptotržištem dodatnim zabranama koje se tiču rudarenja.

Ovoga je vikenda tako vlast kineske pokrajine Sečuan zabranila rad velikim postrojenjima za rudarenje kriptovaluta. Tamošnja Nacionalna komisija za razvoj i reforme, zajedno s Uredom za energetiku, izdala je priopćenje kojim se pogonima za rudarenje u potpunosti zabranjuje rad. Takvih je velikih pogona u Sečuanu bilo 26, a nakon obilaska od strane nadležnih institucija, naređeno im je da najkasnije ove nedjelje prestanu s radom.

Velik pad cijene bitcoina

Ovaj radikalni potez znači da je u Kini sada ugašeno oko 90% svih kapaciteta za rudarenje bitcoina, barem privremeno. Naime, ranije su slične zabrane aktivirane i u pokrajinama Xinjiang, Yunnan i Qinghai.

Očekivano, novi Kineski udar na rudare odjeknuo je u svijetu i kao posljedicu imao pad vrijednosti bitcoina. Glavna svjetska kriptovaluta zabilježila je pad vrijednosti od gotovo 10% u ponedjeljak, nakon što su "rudnici" u Kini ugašeni. U trenucima nastanka ove vijesti bitcoinom se trguje po cijeni od oko 32.500 američkih dolara, što je upola manje nego u travnju, kada mu je cijena iznosila i do 65.000 dolara.

Pad vrijednosti bitcoina sa sobom je prema dolje povukao i cijene drugih glavnih kriptovaluta, pa su one vodeće tijekom ponedjeljka izgubile od 5 do 10% svoje dotadašnje vrijednosti.