Dodijeljene su prve olimpijske medalje načinjene od recikliranog elektroničkog otpada

Recikliranje mobitela i malenih elektroničkih uređaja omogućilo je izradu prvih 100% ekološki održivih medalja koje sada dobivaju najbolji sportaši na Olimpijskim igrama u Tokiju

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. srpnja 2021. u 17:58

Prije više od četiri godine organizacijski odbor Olimpijskih igara u Tokiju obznanio je svoju namjeru da medalje za najbolje olimpijce izradi u potpunosti od recikliranog materijala dobivenog ponovnim iskorištavanjem elektroničkog otpada. Od tada su dobili još godinu dana vremena za pripremu, budući da su Olimpijske igre bile odgođene zbog pandemije koronavirusa – da bi ovoga vikenda prve takve 100% ekološki održive medalje bile dodijeljene sportašima.

U nešto manje od dvije godine, koliko je trajala kampanja prikupljanja elektroničkog otpada, japanski su građani donirali gotovo 80 tona raznog elektroničkog otpada, što je uključivalo i preko 5 milijuna mobitela. Oprema je prikupljana u poslovnicama telekoma NTT u preko 90% japanskih gradova i sela.

Iz ove ogromne količine starih uređaja organizatori su uspjeli izvući preko 32 kilograma zlata, oko 3,5 tone srebra te 2,2 tone bronce. Projekt je omogućio ne samo da se za izradu medalja ne koriste novi materijali, već da u jedinstvenom projektu reciklaže sudjeluju i Japanci, koji su tako, kao nacija, postali aktivni sudionici Olimpijskih igara.

Nakon prikupljanja starih laptopa, mobitela i drugih uređaja, koje je završilo u ožujku 2019. godine, pristupilo se njihovom rastavljanju, vađenju potrebnih sirovina te rafiniranju tako dobivenih materijala. U konačnici je od dobivenih metala izliveno ukupno oko 5.000 zlatnih, srebrnih i brončanih medalja za Olimpijske i Paraolimpijske igre.

Prvi je to puta da su medalje u potpunosti načinjene od recikliranog materijala, no nije prvi puta da se ideja pojavila. Na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru oko 30% srebra za izradu medalja stiglo je iz sekundarnih izvora.