Google će prastarim Androidima uskoro onemogućiti prijavu na svoje servise

Svi koji imaju mobitel s instaliranim Androidom 2.3.7 (Gingerbread) ili starijim od kraja rujna više se neće moći prijaviti na servise kao što su Gmail, Google Maps i slični

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. u 12:41

Za slučaj da u posjedu imate mobitel star desetak godina i na njemu i dalje vrtite prastari Android 2.3.7 (kodnog imena Gingerbread), ili takav uređaj ima netko vama blizak, ova vijest bi vam mogla biti od koristi. Naime, iz Googlea je priopćeno kako se uz pomoć takvih mobitela više neće biti moguće prijaviti na njihove servise nakon 27. rujna.

Gmail, YouTube, Google Maps i ostali servisi na koje se prijavljuje putem Google korisničkog računa više, dakle, neće biti u potpunosti dostupni onima koji imaju Android Gingerbread. Čitanje elektroničke pošte na Gmailu neće biti dostupno uopće, dok će servisi poput YouTubea javljati greške prilikom prijave korisnika i nudit će funkcionalnosti inače dostupne samo neregistriranim korisnicima.

Smanjena funkcionalnost

Android 2.3.7 Gingerbread pušten je u javnu distribuciju prije gotovo deset godina, 21. rujna 2011. godine, a već dugo nije službeno podržan niti se za njega izdaju nadogradnje i zakrpe. Od 27. rujna trebao bi načiniti još jedan korak prema konačnom umirovljenju. Iz Googlea poručuju da svi koji su nekim slučajem "zapeli" na ovom prastarom OS-u imaju mogućnost, ako im to uređaji podržavaju, nadograditi sustav na Android 3.0 Honeycomb ili noviji te tako nastaviti normalno koristiti sve njihove usluge i servise.

Druga mogućnost za one koji ne mogu prijeći na noviji Android jest prijaviti se na neke od Googleovih servisa (ili to barem pokušati) putem internetskog preglednika na mobitelu. Google poručuje da će neke od usluga biti dostupne na taj način.

Kako bismo stavili u perspektivu o koliko starom OS-u govorimo, spomenimo da je on bio aktualan na sljedećim mobitelima: Sony Xperia Advance, Sony Xperia Go, Samsung Galaxy S2 LTE, LG Optimus 3D Max, HTC Velocity 4G, Motorola Fire XT317 ili LG Prada 3.0.