YouTube testira jeftiniju opciju pretplate

Premium Lite trenutno se testira u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Norveškoj i Švedskoj te donosi svega jednu četvrtinu mogućnosti Premiuma

Matej Markovinović utorak, 3. kolovoza 2021. u 11:30

YouTube je još u ljeto 2019. godine izbacio svoju Premium pretplatu, koja za cijenu od 71,99 kuna omogućuje reprodukciju videozapisa u pozadini i bez oglasa, njihovo preuzimanje, pristup originalnim sadržajima pojedinih autora i naposljetku slušanje glazbe u okviru YouTube Musica.

No, čini se da YouTube testira Premium Lite, jeftiniju opciju pretplate koja bi za cijenu od 6,99 eura omogućila korisnicima pregledavanje videozapisa na webu, iOS-u, Androidu, pametnim televizorima i igraćim konzolama bez oglasa, ali s nedostatkom reprodukcije u pozadini, offline preuzimanja i YouTube Musica.

Foto: Screenshot/YouTube
Foto: Screenshot/YouTube

„U Sjevernoj Europi i zemljama Beneluksa, testiramo novu ponudu kako bismo korisnicima dali još veći izbor. Premium Lite košta 6,99 eura mjesečno i uključuje pregledavanje videozapisa bez oglasa na YouTubeu“, potvrdio je glasnogovornik YouTubea za The Verge.

Budući da cijena pretplate na YouTube Premium varira ovisno o državi, pretpostavlja se da će Premium Lite u Hrvatskoj iznositi oko 60 posto cijene od običnog Premiuma, kao što je to slučaj u zemljama gdje se on testira, pa će domaći korisnici za njega trebati pripremiti oko 43 kune.