Haker presreo e-poštu jedne zagrebačke tvrtke i ukrao im više milijuna kuna

Policija savjetuje zaposlenicima da ograniče informacije koje dijele o svom poslodavcu na društvenim mrežama te da pažljivo provjere sve zahtjeve koji se čine da dolaze od njihovih vjerovnika

Matej Markovinović petak, 27. kolovoza 2021. u 15:25

Zagrebačka je policija javila da su ovoga mjeseca zaprimili nesvakidašnju prijavu. Naime, nepoznati je haker presreo elektroničku komunikaciju jedne zagrebačke tvrtke s poslovnim partnerom iz Europske unije te je tako naveo tvrtku da mu na broj njegovog bankovnog računa uplati više milijuna kuna.

Slučaj je ubrzo prijavila oštećena zagrebačka tvrtka, a policija trenutno utvrđuje sve okolnosti ovoga događaja te upozorava građane i tvrtke na BEC (Business Email Compromise) prevare, kod kojih se počinitelji predstavljaju kao klijenti ili dobavljači navodeći tako djelatnike tvrtke da im uplate određenu svotu novca na njihov račun.

Policija savjetuje tvrtke da pravovremeno obavijeste i educiraju svoje zaposlenike o ovakvim vrstama prevare kako bi se one mogle prepoznati te u potpunosti izbjeći. Iz tog su razloga na svojim stranicama objavili i letak sa svim potrebnim informacijama o ovom tipu poslovne prevare.

Osim toga, upozoravaju i na direktorsku ili CEO prevaru, koja se događa kada zaposlenik ovlašten za provođenje plaćanja plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke. Iz policije navode da se u tom slučaju prevarant predstavlja kao direktor ili član uprave te traži hitno plaćanje koristeći se frazama o povjerljivosti i osjetljivosti situacije.