SAD od prosinca ukida vize za hrvatske državljane

Najkasnije 1. prosinca ove godine hrvatski će državljani moći u SAD putovati bez viza, objavljeno je na stranicama američkog Ministarstva domovinske sigurnosti

Sandro Vrbanus utorak, 28. rujna 2021. u 18:28

Ministar domovinske sigurnosti SAD-a Alejandro Mayorkas i državni tajnik Antony Blinken odlučili su uključiti Hrvatsku u američki Visa Waiver program, što znači da će naši državljani uskoro moći u SAD putovati bez viza. Ovo je značajna vijest, kako za poslovni (posebice tehnološki) sektor, tako i za ostatak naše zemlje.

Prema odluci koja je u utorak objavljena na stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti, elektronički sustav za autorizaciju putnika (ESTA) u SAD-u bit će najkasnije do 1. prosinca nadograđen na način da građani i državljani Republike Hrvatske (kao i ostali građani EU, usput rečeno) više ne moraju imati vizu za ulazak u SAD. Bit će im dozvoljeni turistički i poslovni posjeti Sjedinjenim Američkim Državama u trajanju od 90 dana. "Čestitam Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP-a, nakon što je zadovoljila stroge uvjete, i radujem se nastavku bliske suradnje na ključnim prioritetima", poručio je Mayorkas.

Hrvatska je za ulazak u program oslobođenja od viza morala zadovoljiti uvjete koji se tiču borbe protiv terorizma, zakonodavstva, politike imigracija, sigurnosti dokumenata i nadzora nad granicama.