Naše malo misto: legendarna HRT-ova serija dobila neovlaštenu verziju u boji

Televizijska serija Naše malo misto, izvorno snimana u crno-bijeloj tehnici, pojavila se na YouTubeu kolorizirana uz pomoć umjetne inteligencije. Iz HRT-a nisu sretni

Sandro Vrbanus petak, 1. listopada 2021. u 11:24

Domaća popularna televizijska dramsko-humoristična serija Naše malo misto snimana je od 1969. do 1971. godine u produkciji Televizije Zagreb. Scenarij je napisao Miljenko Smoje, a redatelj je bio Daniel Marušić. Bila je to prva hrvatska humoristična TV serija koja se i danas povremeno reprizira (trenutačno na HRT-u ide subotom) i još uvijek privlači pozornost gledatelja.

HRT je u potpunosti restaurirao ovu seriju, pa je sada emitira u visokoj kvaliteti. Prvih šest epizoda restaurirano je 2002., a ostalih sedam epizoda 2004. godine – ali su one i dalje ostale u originalnoj, crno-bijeloj tehnici. Međutim, prije nekoliko su se mjeseci epizode Našeg malog mista našle na YouTubeu, i to u boji. Jedan je korisnik, naime, seriju kolorizirao uz pomoć umjetne inteligencije i takvu je postavio na ovu platformu.

"Zločin nad kvalitetom serije"

"Našu kultnu seriju netko je neovlašteno preuzeo i kolorizirao pa se na YouTubeu mogla naći inačica u boji, protivno svim autorskim pravima, ali i originalnoj ideji onih koji su seriju stvorili", poručili su iz HRT-a. Autorska prava na seriju danas drži Marin Marušić, redateljev sin, koji je otkrio da se još uoči snimanja serije raspravljalo o tehnici u boji, na prijedlog snimatelja Branka Blažine, no od toga se odustalo.

Dotur Luigi kako ga vidi umjetna inteligencija, nasuprot originalu
Dotur Luigi kako ga vidi umjetna inteligencija, nasuprot originalu

Iz tog razloga reagirali su iz nacionalne TV kuće. "Serija ima svoje autore i vlasnike i ne možete neovlašteno bilo što stavljati. Ovi pokušaji koloriranja bilo čega što je snimano u crno-bijeloj tehnici su zločin nad kvalitetom te serije. Morate znati da je i snimatelj koji mene sad snima i režiser svjestan da li snima u crno-bijelom formatu. Dakle, neke parametre snimatelj ima u glavi", istaknuo je v.d, ravnatelja HRT-a Renato Kunić.

HRT je od YouTubea zatražio hitno uklanjanje neovlašteno objavljenih epizoda. "Kako i sam naziv kaže – malo je misto naše, ali naše je za gledanje, prepričavanje, uživanje. Nikako za neovlašteno uzimanje", zaključuju iz Hrvatske radiotelevizije.