Film Ulazak vlaka u stanicu iz 1896. dobio 4K rezoluciju, zvuk i boju

Jedan od prvih filmova ikada snimljenih, kultni 50-ak sekundi dug zapis braće Lumière, youtuberi su uz pomoć neuronskih mreža podigli na rezoluciju kakva je danas standard i dodali mu boju i zvuk

Sandro Vrbanus srijeda, 5. veljače 2020. u 13:53

1895. godine pioniri filmske umjetnosti, braća Auguste i Louis Lumière izumili su kinematograf, preteču današnjih filmskih kamera i projektora, te počeli njime snimati kratke scene svakodnevnog života. Prva koju su snimili bila je Izlazak radnika iz tvornice Lumiere, dok je kroz godine popularniji postao film trajanja pedesetak sekundi, Ulazak vlaka u stanicu. Na popularnosti je vjerojatno dobio i zbog urbane legende da su ljudi, nesvjesni da se radi o projekciji, za vrijeme prikazivanja bježali s puta nadolazećem vlaku.

Original:

Na račun ovih filmova braća Lumière ostala su u povijesti umjetnosti zabilježena kao začetnici filmske umjetnosti, ali i tehnika snimanja i montaže koje se koriste i danas. A sada, 124 godine nakon što je, u siječnju 1896. Ulazak vlaka u stanicu prvi puta prikazan, jedan se youtuber njime "poigrao" uz pomoć neuronskih mreža i napravio vrlo atraktivan upscaling tog video zapisa. Denis Shiryaev, koji stoji iza ovog pothvata, inače je developer, a za pretvaranje prastarog videa u 4K zapis koristio je javno dostupne alate Gigapixel AI i Dain.

Ulazak vlaka u stanicu u 2020. godini tako je dobio svoju 4K verziju s čak 60 fps. Osim videa na kojem se sada vrlo jasno vide detalji dolaska vlaka na stanicu La Ciotat, nijemi je film iz pretprošlog stoljeća dobio i zvuk. Rezultat i originalni video, dakako, prilažemo uz tekst da ih možete usporediti.

4K 60 fps:

Da bi prisnažio pokušaj modernizacije prastarog videa, ovaj je 4K uradak preuzeo drugi korisnik YouTubea i provukao ga kroz neuronsku mrežu koja je u stanju dodati boju na crno-bijele zapise. Rezultat koloriziranja je također zanimljiv, ali ipak daleko od savršenoga. Nastao je korištenjem tehnike dubinskog učenja DeOldify, također javno dostupne.

U boji: