Istražili smo koliko je e-Popis stanovništva stvorio novih e-Građana

U Hrvatskoj je ovoga tjedna završen prvi djelomično digitalni popis stanovništva. Kako bi se samopopisali putem sustava e-Građani, na njega se prvi puta registriralo gotovo preko 86 tisuća korisnika

Sandro Vrbanus subota, 2. listopada 2021. u 16:45

Prošloga je ponedjeljka završena prva faza ovogodišnjeg popisa stanovništva, ona u kojoj su se građani mogli samostalno upisati u evidenciju Državnog zavoda za statistiku. Iako je ovo prvi puta da se popis stanovništva provodi djelomično online, priliku za samopopisivanje je tijekom petnaest dana iskoristilo ukupno više od 1.637.000 ljudi, tj. toliki je broj stanovnika popisan putem online obrasca na servisu e-Građani.

Iz DZS su potvrdili kako se online popisalo više od 40% ukupnog stanovništva Republike Hrvatske. Objavili su i tablicu samopopisanih osoba po županijama:

Budući da je bilo jasno kako je interes građana za samopopisivanje velik, a da nisu svi koji su ga htjeli obaviti od ranije imali pristup e-Građanima i vjerodajnice za njega, zanimalo nas je koliko je stanovnika Hrvatske prvi puta otvorilo pristup e-Građanima upravo zbog popisa stanovništva. S pitanjem smo se obratili Vladi RH, a oni su nam spremno odgovorili.

Popis privukao 6% novih korisnika e-Građana

Od puštanja u javnost novog redizajniranog portala e-Građani, 3. svibnja 2021., taj je sustav privukao 16% novih korisnika tj. njih 246.785. Na dan 30.09.2021. sustav e-Građani bilježio je ukupno 1.502.170 korisnika, dojavili su nam iz Vlade. Napominjemo da je broj samopopisanih osoba veći od ukupnog broja korisnika sustava e-Građani budući da je svaki korisnik s jednom vjerodajnicom mogao samostalno popisati sebe i sve članove svojega kućanstva.

Iako je Popis 2021 usluga koja se koristila samo jedan kratak period, svrha njezinog integriranja u portal e-Građani bila je upravo privlačenje novih korisnika. U dva tjedna, koliko je ova usluga bila dostupna građanima, privukla je 86.461 novih korisnika (što je porast od nešto preko 6%).

"Mi ne možemo sa sigurnošću reći da su novi korisnici isključivo koristili Popis ili su se prijavili kako bi koristili neku drugu uslugu. No prema prosječnom korištenju usluga za vrijeme trajanja Popisa možemo sa sigurnošću reći da je trajao pojačan interes javnosti za korištenje portala e-Građani. U ta dva tjedna (13.-27. rujna 2021.) najkorištenije usluge u sustavu, prema broju jedinstvenih korisnika bile su: Popis 2021, Moj Profil, Korisnički pretinac, Covid Digitalna potvrda i Portal Zdravlja", poručuju.