Želite se popisati online, a nemate pristup e-Građanima? Donosimo najlakša rješenja

Popis stanovništva je u tijeku, a u njegovoj prvoj fazi svi koji imaju pristup Internetu i podatke za prijavu na e-Građane mogu se popisati samostalno. Donosimo savjete za one koji se e-Građanima još ne služe

Sandro Vrbanus srijeda, 15. rujna 2021. u 17:27

U prva dva dana prvog hrvatskog e-popisa stanovništva samostalno se putem online obrasca popisalo više od 200 tisuća ljudi, objavio je Državni zavod za statistiku (podatak važi zaključno s 14. rujnom u 19 sati). Velik interes nagnao je i mnoge, koji to možda nisu planirali, da popis obave putem Interneta, no neki od njih nemaju pristup sustavu e-Građani.

Kako smo već pisali, za uspješan pristup obrascima za e-popis stanovništva potrebno je na bilo koji način pristupiti e-Građanima, što znači da se prihvaća i najniža razina vjerodajnice, ona koja u redovnom radu s e-Građanima i nije pretjerano korisna. Svima koji nemaju niti tu vjerodajnicu, možda nije poznato da je mogu dobiti u samo nekoliko klikova. Ovaj bi savjet mogao, stoga, biti od koristi onima koji žele pomoći starijim ili informatički slabije pismenim članovima obitelji u samopopisivanju.

Niska razina sigurnosti sasvim je dovoljna za samopopisivnje
Niska razina sigurnosti sasvim je dovoljna za samopopisivnje

Kako do vjerodajnice?

Primijetiti ćete da se na početnoj stranici servisa e-Građani, kada odaberemo "Prijava", nudi prijavljivanje s tri razine sigurnosti – niskom, značajnom i visokom. Za potrebe popisa dovoljna je i niska razina, a nju možemo dobiti na četiri načina:

1. Ako ste korisnik Hrvatskog Telekoma, u e-Građane se s ovom razinom možete prijaviti korištenjem njihovog HT Telekom ID računa (možda ga već imate?).

2. Ako ste učenik, student ili zaposlenik u obrazovnom sustavu, vjerojatno imate svoj AAI@EduHR identitet. I ti podaci za prijavu mogu poslužiti za ulaz na e-popis stanovništva.

3. Nemate li ništa od navedenoga, najlakše ćete do vjerodajnice doći putem sustava ePošta. Riječ je o usluzi Hrvatske pošte koju se može otvoriti bez odlaska u poslovnicu, isključivo online. Na ovom mjestu potrebno je upisati tek OIB, osnovne podatke i broj osobne iskaznice. Korisnički račun na ePošti otvorit ćete tako iz udobnosti vlastitog doma, sebi ili nekome kome on treba, u nekoliko trenutaka – a uz njega ćete dobiti i vjerodajnicu za e-Građane niske razine.

4. Za kraj ostaje nam Finin ePass. Njega, po novome, možete zatražiti online, uz ispunjavanje pristupnice i slanje preslike identifikacijskog dokumenta. Na rješenje zahtjeva se čeka jedan dan, a na e-mail adresu dobit ćete aktivacijski kod za kreiranje korisničkog računa. Pristupnicu je, napomenimo, potrebno potpisati digitalnim potpisom ili pak ispisati, vlastoručno potpisati i potom skenirati.