Redizajniran sustav e-Građani - imamo popis svih usluga koje će biti prve dostupne

Sustav e-Građani doživio je potpuni redizajn i modernizaciju korisničkog sučelja, pa bi dosadašnje funkcionalnosti od sada trebalo biti lakše pronaći i među njima se snaći. Sustav se trenutno još uvijek nadograđuje, a objavljujemo i popis svih usluga koje će biti uskoro dostupne

Sandro Vrbanus petak, 30. travnja 2021. u 06:30

Sustav e-Građani lansiran je 2014. godine i od tada je redovito nadopunjavan novim funkcionalnostima, no tek sada je doživio prvi veći redizajn korisničkog sučelja. Na njemu je radio, kako piše Jutarnji, "startup tim" Vlade RH, koji je radio po principima agilne organizacije, a za tehničku su izvedbu bile zadužene državna tvrtka Apis IT i Fina, među ostalima.

Sustav e-Građani u redizajniranom je obliku pušten u javni rad u ponedjeljak, a u njega će kroz naredno razdoblje biti integrirano svih 87 usluga u redizajniranom obliku. Početnoj stranici sustava pristupa se putem portala gov.hr.

Prilagođeno i mobitelima

Kao i do sada, prijava na e-Građane se obavlja kroz sustav NIAS, nekom od odabranih vjerodajnica, a njihove razine sigurnosti i zahtjevi sustava u tom pogledu ostali su isti.

Jedina je promjena u nazivima, pa se za vjerodajnice više ne koriste kategorije 2, 3 i 4, već nazivi niska, značajna i visoka razina sigurnosti. Tako, primjerice, za e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole i dalje trebate čitač kompatibilan s e-Osobnom iskaznicom, kao i za naprednije zahvate poput osnivanja obrta.

Za sve to bit će vam potrebna tzv. visoka razina sigurnosti (prijava uz Finin certifikat ili e-Osobnu, na primjer).

Popis vjerodajnica kojima se moguće prijaviti na sustav. Ranija kategorizacija s 4 razine (od kojih su praktično korisne bile samo 2, 3 i 4) zamijenjena je s tri razine: niskom, značajnom i visokom
Popis vjerodajnica kojima se moguće prijaviti na sustav. Ranija kategorizacija s 4 razine (od kojih su praktično korisne bile samo 2, 3 i 4) zamijenjena je s tri razine: niskom, značajnom i visokom

e-Građani od sada su sučeljem prilagođeni i mobilnim uređajima, iz Ministarstva pravosuđa i uprave poručuju kako će raditi jednako na svim internetskim preglednicima, a mi bismo pohvalili izbornik u kojem je vizualne elemente moguće prilagoditi slabovidnosti (visok kontrast), disleksiji (poseban font) te mijenjati veličinu teksta unutar sučelja. Korisnički pretinac (inbox) također je doživio redizajn, pa je sada grafički "čišći", nešto responzivniji i intuitivniji.

Primjerice, na početnoj je stranici moguće definirati vlastite prečice, odnosno usluge koje najčešće koristite, kako bi vam bile dostupne na samo jedan klik. Sve ostale usluge organizirane su kroz izbornik Katalog usluga, gdje za svaku od dostupnih sekcija odmah možete vidjeti i koja vam je sigurnosna razina vjerodajnice potrebna.

Tu je i izbornik Katalog informacija putem kojega možete doći do osnovnih informacija (svojevrsni FAQ) iz domene različitih tijela državne uprave. Stranica obiluje i poveznicama na webove svih drugih državnih organizacija, ministarstava, ureda i uprava.

Moguće je još uvijek pronaći i poneki nedorađeni detalj i nelogičnost. Na primjer, nakon što se ulogirate s nekom od vjerodajnica jedna od prvih stavki u izborniku na ekranu poziva vas: "Postanite e-Građanin" – iako ste, naravno, to već postali. Da niste, ne biste se mogli prijaviti na uslugu i vidjeti taj izbornik.

Jedna od novosti je što se ovim sustavom od sada mogu koristiti svi hrvatski državljani, ali i digitalni nomadi i svi strani državljani (EU, non-EU, EEA) s boravištem u Hrvatskoj.

Troškovi redizajna

Jutarnji je doznao i koliko je Vlada RH uložila u ovo vizualno osvježenje i modernizaciju portala. Ukupan trošak redizajna e-Građana kreće se oko 807.242 kuna, navodi tako voditeljica agilnog tima Vlade Ivana Vukov. Od toga Fina je na projekt utrošila oko pola milijuna, a APIS IT 180.000 kuna. Održavanje web stranica radi Globaldizajn za 339.000 kuna i on je u sklopu tog ugovora radio razvoj. Od 72.000 kuna predviđenih za razvoj potrošeno je 36.000 kuna. Ugovor za dizajn s Karaman dizajn vrijedan je 8.750 kuna, a prototip po kojem je Globaldizajn prilagodio programski kod u CMS-u plaćen je 83.500 kuna kroz postupak bagatelne nabave, poručili su.

Na sustavu još uvijek stoji napomena kako će biti potrebno nekoliko dana da se sve usluge spoje na centralni sustav i u potpunosti prilagode novim funkcionalnostima.

Popis novih usluga

Vlada RH uskoro će objaviti prvu listu usluga koje su se potpuno integrirale u nove e-Građane. Bug.hr prvi je dobio ovu listu na uvid. Sve usluge koje su se potpuno integrirale u sustav sada imaju crvenu navigacijsku traku, na kojoj je i poveznica na Korisnički pretinac i broj nepročitanih poruka, vidljiv odmah po prijavi.

Lista usluga koje građani mogu koristiti u svoje osobno ime:

Rbr. Pružatelj usluge Naziv usluge
1. Državni zavod za intelektualno vlasništvo Prijava industrijskog vlasništva
2. Državni zavod za intelektualno vlasništvo Zastupanje i kolektivno ostvarivanje prava intelektualnog vlasništva
3. Hrvatska komora inženjera elektrotehnike Postupci vezani uz članstvo u Hrvatskoj komori inženjera elektrotehnike
4. Hrvatska komora inženjera građevinarstva Postupci vezani uz članstvo u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva
5. Hrvatska komora inženjera strojarstva Postupci vezani uz članstvo u Hrvatskoj komori inženjera strojarstva
6. Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije Postupci vezani uz članstvo u Hrvatskoj komori ovlaštenih inženjera geodezije
7. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje eHzmo - doplatak za djecu
8. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje E-zahtjev za privremenu invalidsku mirovinu
9. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje E-zahtjev za privremenu invalidsku mirovinu
10. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje E-zahtjev za obiteljsku mirovinu iza osiguranika
11. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje E-zahtjev za obiteljsku mirovinu iza korisnika mirovine
12. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje E-zahtjev za starosnu/prijevremenu starosnu mirovinu
13. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje eHzmo-zahtjev za nacionalnu naknadu
14. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje eHzmo - doplatak za djecu
15. Ministarstvo pravosuđa i uprave Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak
16. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine eObnova
17. Ministarstvo unutarnjih poslova e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole
18. REGOS - Središnji registar osiguranika Sustav elektroničkih usluga REGOS-a

Usluge koje roditelji mogu koristiti u ime maloljetnog djeteta:

Rbr. Pružatelj usluge Naziv usluge
1. Hrvatski zavod za javno zdravstvo Potvrde iz Registra osoba s invaliditetom
2. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje Pregled izabranog liječnika
3. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje Realizirani recepti
4. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje HZZO Otvorene narudžbe
5. Ministarstvo financija Moj OIB
6. Ministarstvo pravosuđa i uprave e-Matične knjige
7. Ministarstvo unutarnjih poslova e-Zahtjev za izdavanje putovnice
8. Ministarstvo unutarnjih poslova e-Usluge MUP-a
9. Ministarstvo unutarnjih poslova e-Prijava boravišta hrvatskih državljana
10. Ministarstvo zdravstva Portal zdravlja
11. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva Korisnički pretinac

Ove liste će se nastaviti nadopunjavati s dodanim integriranjem usluga, a prva faza prilagodbe i integracije usluga prema planu bi trebala biti dovršena 3. svibnja 2021.