EU daje poticaje za razvoj Hyperloopa i komercijalnih kvantnih računala

Europsko vijeće za inovacije dodijelilo je 363 milijuna eura za projekte koje im je prijavilo 65 inovativnih startupa s inovacijama u područjima zdravstva, digitalne tehnologije, energije, biotehnologije i svemira

Sandro Vrbanus petak, 22. listopada 2021. u 15:05

Europsko vijeće za inovacije, koje je osnovala Europska komisija, odabralo je 65 inovativnih startupa i malih i srednjih poduzeća kojima će dodijeliti ukupno 363 milijuna eura za njihove revolucionarne inovacije. Svako će poduzeće dobiti kombinaciju bespovratnih sredstava i vlasničkog kapitala u iznosu do 17 milijuna eura za razvoj i širenje svojih inovacija u područjima kao što su zdravstvo, digitalne tehnologije, energija, biotehnologija i svemir.

Riječ je o prvoj skupini poduzeća koja će se financirati iz Akceleratora Europskog vijeća za inovacije kao punopravnog instrumenta. Ovaj akcelerator na raspolaganju za ovu godinu ima 1,1 milijun eura, a 495 milijuna eura namijenjeno je, primjerice, za strateške zdravstvene i digitalne tehnologije te rješenja povezana sa zelenim planom. Do sada su već odabrali 111 vrlo inovativnih startupa, od čega su dva "jednoroga", i dodijelili im 500 milijuna eura za potporu njihovim inovacijama.

Hyperloop

Među odabranim poduzećima u najnovijem se krugu ističe nizozemski startup Hardt Hyperloop, koji je za razvoj sustava brzih vlakova u niskotlačnim tunelima dobio 15 milijuna eura. Njihov je cilj, kao i svih ostalih koji razvijaju ovaj način prijevoza, povezati gradove, u ovom slučaju europske, brzim vlakovima na ekološki električni pogon i izgraditi oko 10.000 kilometara tunela za njih. Ulaganje u Hardt Hyperloop tako je i u skladu s Europskim zelenim planom te europskom strategijom za održivu i pametnu mobilnost.

Ova će dodjela bespovratnih poticaja omogućiti daljnji razvoj testnog poligona European Hyperloop Centre koji bi trebao biti otvoren u Groningenu 2023. godine. Njegovi ciljevi su predstaviti europsko tehnološko rješenje brzog Hyperloopa te tehnologiju koja će omogućiti kapsulama u tunelima brzu promjenu vozne trake. To je, kažu iz Hardta, ključno kako bi mreža vlakova u tunelima mogla ponuditi izravna putovanja od polazišta do destinacije, bez međustanica i presjedanja.

Kvantna komunikacija

Drugi zanimljivi projekt s područja tehnologije tiče se sigurne kvantne mreže. Njega razvije francuska kompanija Alice & Bob. Njihovi su stručnjaci izumili novu vrstu kvantnog hardvera sa samoispravljanjem. On bi trebao omogućiti izgradnju prvih komercijalnih kvantnih računala na svijetu koja će biti otporna na pogreške.

Za slučaj da ste se pitali, u ovoj skupini odabranih inovativnih startupa koji će dobiti europski novac nema niti jednoga iz Hrvatske. Akcelerator EIC-a je ranije financirao osam hrvatskih projekata.