Noževi i čavli od posebno tretiranog drva ponašaju se poput čeličnih

Znanstvenici s američkog sveučilišta Maryland osmislili su metodu kojom obično drvo može postati 23 puta tvrđe nego što je inače, pa se od njega može raditi ekološki, ali sasvim upotrebljiv pribor za jelo

Sandro Vrbanus subota, 23. listopada 2021. u 16:10

Eksperimentirajući s raznim metodama obrade i tretiranja drva, znanstvenici s američkog sveučilišta Maryland došli su do prilično neobičnog rezultata. Uspjeli su stvoriti novi oblik ovog prirodnog materijala koji je dovoljno čvrst i tvrd da se od njega mogu izraditi uporabni predmeti koji bi se inače izrađivali od čelika. Kako bi u praksi pokazali uspješnost ove metode očvršćivanja drva, od njega su izradili nož i čavao – jednako oštre i tvrde kao da su čelični.

Drveni "čelik"

Tajna ovako tvrdog drva leži u celulozi, koja čini 40-50% ovog materijala, a sama po sebi ima vrlo visok omjer čvrstoće i gustoće, usporediv s keramikom, metalima i raznim polimerima. Ostatak materijala, poput lignina, nije toliko čvrst, pa su ga ovi znanstvenici uspješno uklonili. No, kako lignin drvu daje strukturu, morali su tu strukturu zadržati.

U konačnici se njihov proces obrade sastoji od dva koraka – u prvome se iz drva kemijskim procesom izdvaja lignin, a tada materijal ostaje savitljiv i mekan. Takav se materijal potom izlaže pritisku i visokoj temperaturi kako bi iz njega isparila voda i povećala mu se gustoća.

Proces obrade drva
Proces obrade drva

Rezultat je očvrsnuto drvo, 23 puta tvrđe od običnoga, koje se može oblikovati u noževe, čavle ili druge uporabne predmete. Na kraju ga je potrebno tek premazati mineralnim uljem koje ga na prirodan način štiti od vlage i produžuje mu životni vijek. K tome, ovaj proces štiti i oštricu drvenoga noža koja zadržava oštrinu. Pribor za jelo izrađen od ovog materijala ne samo da je jednako kvalitetan i upotrebljiv poput čeličnoga, nego je i sasvim ekološki prihvatljiv. Zanimljivo, moguće ga je čak prati i u perilici posuđa (što se inače ne preporučuje za bilo kakve drvene posude ili predmete).

Daljnja istraživanja pokazat će koliko je energetski učinkovit ovakav proces obrade drva na većim količinama, pa samim time i pokazati isplativost korištenja očvrsnutog drva kao alternative metalu ili keramici. Znanstvenici predviđaju da će njihovo ultračvrsto drvo postati jeftina i održiva alternativa s potencijalom da potpuno zamijeni plastični pribor za jelo ili pak čelične čavle.