Nova razina manije: dali 7 milijuna dolara za NFT-e koji još ne postoje

Opća pomama za digitalnim kolekcionarskim primjercima nezamjenjivih tokena na blockchainu poprimila je novu dimenziju. Jedan digitalni umjetnik prodao je umjetnine koje još nije ni izradio

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. listopada 2021. u 13:45

Digitalni umjetnik Tyler Hobbs proslavio se svojim futurističkim digitalnim umjetničkim djelima koja stvara uz pomoć računala, programiranja i općenito modernih tehnologija. Njegova umjetnost opisuje se kao "generativna", odnosno ona koju na temelju zadanih parametara stvaraju računalni algoritmi. Hobbs pritom stvara tek upute i programira algoritme, a nakon što umjetničko djelo nastane u njega više ne intervenira. Ovakav oblik digitalne umjetnosti idealan je za prodaju u obliku nezamjenjivih digitalnih tokena (NFT-a) te za kolekcionare koji cijene ovu vrstu umjetnosti i skupljanja digitalnih certifikata vlasništva.

Hobbs je svoju prvu kolekciju nazvao Fidenza. Sastojala se od 999 umjetničkih djela izdanih u obliku NFT-a, koja su sva rasprodana u kratkom roku. Jedna od tih umjetnina ovoga je ljeta na sekundarnom tržištu prodana za čak 3,3 milijuna dolara, ali to je sve ništa u usporedbi s onim što je ovaj umjetnik uspio prodati prošloga tjedna.

Fidenza #313 - prodana za 3,3 milijuna USD
Fidenza #313 - prodana za 3,3 milijuna USD

Kupili NFT na neviđeno

Svoju drugu digitalnu kolekciju generativne umjetnosti Hobbs je nazvao Incomplete Control i ponudio je na NFT tržnici – iako još uvijek nije stvorena. Kupci su imali prilike licitirati za "zlatne tokene" koji će im omogućiti posjedovanje jednog umjetničkog djela. Ta djela Hobbs će generirati na posebnom događaju u New Yorku od 9. do 12. prosinca, a vlasnici tokena tada će ih moći zamijeniti za prave NFT-e i prave umjetnine.

Na aukciji je prošloga tjedna prodano prvih 50 "zlatnih tokena", za ukupno – 1.800 ethera, odnosno više od 7 milijuna američkih dolara. Preostalih 50 tokena bit će ponuđeno po sniženoj cijeni, ali će ih se moći domoći samo vlasnici nekih ranijih Hobbsovih tokena. Svi vlasnici tokena morat će fizički prisustvovati na spomenutom događaju stvaranja umjetničkih djela, i tek će tada imati prilike vidjeti za što su dali silne milijune.