Desktop aplikacija OneDrive uskoro više neće raditi na Windowsima 7 i 8

U slučaju da podatke sinkronizirate na Microsoftov cloud servis s neke od starijih inačica Windowsa, nakon 1. ožujka morat ćete ili nadograditi OS ili promijeniti pružatelja usluga pohrane

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. studenog 2021. u 06:00

Microsoft je potvrdio kako će postupno početi gasiti podršku za OneDrive u Windowsima 7, 8 i 8.1, u skladu s njihovom politikom nadogradnje operacijskih sustava na nova, sigurnija rješenja. Kako bi usredotočili svoje resurse na nove tehnologije i OS-ove, od 1. siječnja 2022. godine desktop aplikacija za sinkronizaciju podataka na OneDrive više neće dobivati sigurnosna ažuriranja za spomenute, starije Windowse.

Ostaje samo web

Desktop aplikacija nastavit će funkcionirati još dva mjeseca nakon toga, no nakon 1. ožujka sljedeće godine ona će prestati sinkronizirati podatke s prostorom dostupnim na OneDrive oblaku.

Dakako, Microsoft je spomenuo kako je najbolje rješenje nadograditi Windowse na neku od aktualnih inačica – dobro poznate Windowse 10 ili pak sasvim nove Windowse 11. Službeni kraj produljene podrške za Windowse 7 i 8.1 doći će 10. siječnja 2023., godine, dok je podrška za Windowse 8 ukinuta 12. siječnja 2016.

Korisnicima starijih računala, nekompatibilnih s novim Windowsima, nakon 1. ožujka će kao jedina preostala opcija korištenja OneDrivea ostati ručna pohrana podataka na ovaj servis kroz web sučelje i neki od internetskih preglednika.