Gradonačelnici New Yorka i Miamija žele plaću primati u bitcoinu

Aktualni čelnik Miamija i novoizabrani prvi čovjek New Yorka na Twitteru se razbacuju najavama o primanju plaće u kriptovalutama. Nije sasvim jasno hoće li to biti izvedivo

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. studenog 2021. u 14:25

Na nedavno održanim izborima u New Yorku pobijedio je Eric Adams, bivši policajac, a danas političar Demokratske stranke i trenutačni predsjednik okruga Brooklyn. On će 1. siječnja 2022. godine, po isteku mandata sadašnjeg gradonačelnika, zasjesti u fotelju prvog čovjeka New Yorka. Jedno od obećanja 61-godišnjeg izabranog gradonačelnika jest i da će od svojeg grada napraviti veliko središte kriptozajednice i novih tehnologija.

Nekoliko dana nakon pobjede na izborima Adams je ušao u kratku Twitter raspravu s gradonačelnikom Miamija, Francisom Suarezom, koji je najavio da bi mogao svoju prvu plaću u novom mandatu primiti u bitcoinu te kako će to označiti početak novog doba za njegov grad. Miami bi, naime, trebao postati "središte inovacija u području kriptovaluta".

Na Suarezovu objavu Adams je povisio uloge, te objavio da će on svoje prve tri plaće primiti u bitcoinu. "New York će postati središte industrije kriptovaluta i drugih brzorastućih, inovativnih industrija. Samo čekajte!", napisao je Adams.

Neizbježne kritike

Kako to obično biva u političkoj areni, s ovim najavama nezadovoljni su kritičari izabranih političara. Oni ističu da bi primarno Adamsu, kao Demokratu, na umu trebala biti i činjenica da bitcoin ima značajan negativan utjecaj na okoliš. Isto tako, neki ističu i da prema trenutačnim zakonima u SAD-u nije moguće od poslodavca zahtijevati da isplaćuje plaću u drugoj valuti osim dolara, pogotovo ne u kriptovaluti.

Adams je na kritike odgovorio najavom da će njegovi ljudi istražiti mogućnost da se plaća njemu, ali i drugima, isplaćuje u bitcoinu. Stanovnici New Yorka bi, prema njegovoj ideji, dobili i tu mogućnost, odnosno mogli bi birati kako će biti plaćeni za svoj rad. Taj potez trebao bi smanjiti i percepciju ovog grada kao pretjerano birokratiziranoga. Vizija novog gradonačelnika je, navodno, da New York postane ne samo središte za razvoj industrije kriptovaluta već i za trgovanje njima, jer bi porezi na zaradu trebali biti niski i privlačni za sve potencijalne kriptoinvestitore.