Elon Musk prodao veliku količinu Teslinih dionica

Musk je ovoga tjedna utržio oko 5 milijardi dolara od prodaje svojih dionica, i to sve nakon što je pratitelje na Twitteru pitao za savjet. Naravno, prodaja je bila planirana i prije Twitter ankete

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. studenog 2021. u 11:56

Prvi čovjek Tesle od ovoga tjedna u najvrjednijem proizvođaču automobila na svijetu drži nešto manji vlasnički udio. Prema podacima koje je Elon Musk, vođen zakonskom obvezom, morao prijaviti regulatorima u SAD-u, vidljivo je da mu je početkom tjedna dospjelo dioničkih opcija za oko 2,2 milijuna dionica.

Njih je u sklopu direktorskog bonusa dobio još 2012. godine. Nakon toga počeo je prodavati dionice i u dva dana prodao oko 934 tisuća dionica, ukupne vrijednosti 1,1 milijardu dolara iz vlastitog posjeda. Na to se pridodalo još oko 3,6 milijuna prodanih dionica iz njegove zaklade, vrijednih oko 4 milijarde dolara.

Time dolazimo do podatka da je Musk u vrlo kratkom vremenu prodao dionice Tesle vrijedne oko 5 milijardi dolara, po cijenama blizu njihovog vrhunca, od oko 1.100 američkih dolara po komadu. Ova je rasprodaja očekivano utjecala na cijenu dionice, koja je u utorak pala za oko 12%, no tijekom srijede već se oporavila za oko trećinu tog pada.

Twitter anketa

Musk ne bi bio Musk da nije oko svega stvorio i medijski "hype". Naime, protekloga je vikenda pitao svoje pratitelje na Twitteru misle li oni da bi trebao prodati 10% svih dionica Tesle koje posjeduje. U anketi je naveo kako ne želi biti predmetom napisa o izbjegavanju poreza, pa da bi prodajom dionica mogao aktivirati mehanizme prema kojima će barem dio njegovog enormnog bogatstva biti oporezovan.

U anketi je gotovo 58% tviteraša Musku savjetovalo prodaju, pa se čini kako je on cijeli proces pokrenuo upravo zbog toga.

No, službena dokumentacija koja je pratila ovotjednu rasprodaju dionica pokazuje da je plan za to stvoren još sredinom rujna, što znači da je Twitter anketa bila tu samo kao zabava i Muskova kriptična najava sljedećeg poteza.

Musk je i dalje najbogatiji čovjek svijeta, s procijenjenom vrijednošću imovine od oko 300 milijardi dolara. Većina tog bogatstva sastoji se od dionica, a budući da on ne prima redovnu plaću, u pravilu plaća vrlo malo poreza. Dospijeće dioničkih opcija i prodaja dionica pokrenut će porezne mehanizme, pa će Musk ove godine imati nešto viši porezni obračun.