Xiaomi MIX 4 ističe se kamerom ispod zaslona i Snapdragonom 888+ 5G

Xiaomi MIX 4 predstavljen je kao dio jesenske ponude Xiaomijeve serije MIX. Upakiran u keramičko kućište, s ekranom preko cijele prednje površine, brzim punjenjem i SoC-om predstavnik je visoke klase

Bug.hr utorak, 16. studenog 2021. u 06:00

Nakon više od pet godina razvoja, tri generacije tehnologije i uloženih 77 milijuna dolara, Xiaomijevi su inženjeri ove godine predstavili svoju najnapredniju ikada kameru u potpunosti sakrivenu ispod panela zaslona na mobitelu. Dakako, taj su dodatak ugradili na mobitel visoke klase – MIX 4.

CUP kamera ispod zaslona

Rezultat njihovog rada je Camera Under Panel (CUP), rješenje koje nudi zaslon gustoće 400 ppi u području ispod kojeg stoji kamera. Drugim riječima, taj dio zaslona jednak je kao i njegov ostatak po gustoći piksela, svjetlini i detaljima boja, pa je kamera praktički nevidljiva oku.

Mikro-dijamantni pikseli
Mikro-dijamantni pikseli

Za ovu tehnologiju prije svega zaslužni su "mikro-dijamantni pikseli", koji smanjuju veličinu piksela i povećavaju im svjetlinu, što omogućava da se kroz piksele snima fotografija, a da kvaliteta prikaza slike na cijelom panelu bude jednaka. Tu su i prozirni subpikseli koji služe smanjenju difrakcije svjetlosti.

U keramičkom tijelu

Ekran na uređaju MIX 4 je prema svojem tipu "3D zakrivljeni AMOLED", dijagonale 6.67’’, s prikazom koji podržava HDR10+ i 10-bitni TrueColor za pravi prikaz boja, uz omjer kontrasta 5.000.000:1.

Kućište uređaja načinjeno je od keramike, u "unibody" izvedbi. Ova keramika je pečena tri puta na temperaturi od 1.400°C, čime joj je povećana čvrstoća, uz smanjenje mase od 30%. Uređaj tako mjeri debljinu od 8 milimetara i masu od 225 grama.

Trostruka kamera

Sa stražnje strane uređaja ističe se velika sekcija s kamerama, koja donosi glavnu kameru od čak 108 megapiksela (sa Samsungovim HMX senzorom), ultraširoku kameru te periskopsku sa zumom od čak 50x. Ultraširokokutna kamera slobodnog oblika načinjena je tako da ne daje efekt "ribljeg oka", već pri rubovima izobličuje sliku za samo 1%.

Manja deformacija ultraširoke slike
Manja deformacija ultraširoke slike

Ovaj uređaj pogoni Qualcommov procesor Snapdragon 888+ uz podršku za 5G, a kupci će moći izabrati između konfiguracije s 8 ili 12 GB RAM-a te 128, 256 ili 512 GB internog prostora za pohranu. Xiaomi MIX 4 dolazi s baterijom od 4.500 mAh koja podržava brzo punjenje snagom do 120 W, što ga može u potpunosti napuniti za samo 15 minuta.

Xiaomi MIX 4 dostupan je u Kini po cijeni od 770 do 970 dolara, ovisno o opcijama, a dostupan je u bijeloj, crnoj i sivoj boji.