Šira dostupnost Windowsa 11, ali i najava godišnjih ažuriranja za Windowse 10

Microsoft je u sklopu ovotjedne runde ažuriranja objavio dostupnost Windowsa 10 21H2, najavio da će ovaj OS dobivati nove funkcije jednom godišnje, a nadogradnju na 11 omogućit će većem broju korisnika

Sandro Vrbanus srijeda, 17. studenog 2021. u 23:59

Nekoliko zanimljivih novosti stiglo je iz Microsofta. Tradicionalno ova kompanija svoje nadogradnje, ažuriranja i zakrpe Windowsa u javnost pušta utorkom, pa je tako bilo i ovoga tjedna. Istodobno su objavili tri novosti bitne kako za korisnike postojećih Windowsa 10 koji nisu, ili ne namjeravaju, prijeći na Windowse 11, tako i za one koji su taj prijelaz prihvatili.

Sigurnosno ažuriranje desetke

Prije svega, Windowsi 10 dobili su novo redovno godišnje ažuriranje, kojim su skočili na inačicu 21H2. Ovo je jedna od manjih redovnih nadogradnji za Windowse 10 i ne donosi gotovo nikakve promjene koje bi korisnik primijetio u radu. Osnovni cilj ove verzije bio je ispraviti nekoliko sigurnosnih propusta i tako spriječiti maliciozne napade raznih vrsta.

Windowsi 10 i dalje će se nadograđivati

Iz Microsofta je objavljeno i kako će Windowsi 10 i ubuduće dobivati nadogradnje slične ovoj, a možda i neke nove mogućnosti, i to jednom na godinu. Razumljivo je da će se s dva na jedno ažuriranje godišnje "stari" OS prebaciti zbog većeg fokusa Microsoftovih developera na Windowse 11, no ipak će milijunima postojećih korisnika biti drago čuti da ih se neće prepustiti zaboravu.

Sljedeća nadogradnja "desetke" tako bi u opticaj trebala biti puštena u drugoj polovici sljedeće godine. Ubuduće bi, dakle, ažuriranja Windowsa 10 trebala biti otprilike ujednačena s kadencom ažuriranja za Windowse 11. Windowsi 10 u tom bi ritmu trebali biti nadograđivani i redovno zakrpavani najmanje do listopada 2025. godine

Windows 11 za više korisnika

Istodobno s ovim vijestima, objavljeno je i kako će se ubrzati distribucija novih Windowsa 11, odnosno da će oni od ovoga tjedna, kao nadogradnja, biti ponuđeni širem krugu korisnika. Svi koji imaju valjanu licencu i trenutačno "vrte" verziju 2004 ili noviju, a instalirali su servisnu zakrpu u rujnu ove godine, trebali bi dobiti mogućnost nadogradnje na Windowse 11 već sada.