Samsung reorganizira strukturu kompanije i mijenja rukovodstvo

U jednom potezu korejska je korporacija spojila dvije svoje divizije i promijenila cijelo rukovodstvo, u pokušaju da ojača svoje poslovanje i poboljša konkurentnost

Sandro Vrbanus utorak, 7. prosinca 2021. u 14:05

Iz Samsunga je rano jutros po našem vremenu objavljeno prilično šturo priopćenje, s nekolicinom istaknutih promjena na rukovodećim pozicijama, no u pozadini istoga krije se daleko veća reorganizacija na razini cijele kompanije. Naime, u Samsungu su odlučili spojiti svoje dvije velike divizije – onu za mobitele i onu zaduženu za potrošačku elektroniku i IT. Time je dobivena nova "SET divizija", na čije čelo je kao CEO promoviran Jong-Hee Han, dosadašnji direktor odjela za proizvodnju televizora.

U drugoj diviziji, Device Solutions, koja se bavi proizvodnjom poluvodiča, također dolazi do smjene. Na njezinu će čelu od sada biti Kyehyun Kyung, dosadašnji direktor odjela Samsung Electro-Mechanics. Velika smjena na vrhu korporativne piramide uključuje i nove direktore nekoliko odjela, novog financijskog direktora kao i nove ljude u vodstvu američke podružnice.

Utrka s konkurencijom

Analitičari smatraju da u pozadini ovog poteza stoji želja Samsungovog vodstva, primarno utjecajnog Jay Y. Leea i njegove obitelji, da svojem najvećem odjelu – onome za mobitele – pridruže i odjele za ostatak potrošačke elektronike, u nadi da će i oni dobiti na važnosti. To bi trebalo dovesti i do bolje povezanosti svih ostalih uređaja u jedan, veći, Samsungov ekosustav.

U području poluvodiča osnovni je zadatak prevladati krizu u opskrbi te boriti se protiv rastuće konkurencije, popu TSMC-a. Samsung je u tom smjeru već krenuo nedavno, najavivši investiciju od 17 milijardi dolara u novu tvornicu čipova u Teksasu.