Apple prodao više od 40 milijuna iPhonea 13 u protekloj blagdanskoj sezoni

Osim što su nedavno prešli vrijednost od tri bilijuna dolara, Apple se može pohvaliti i impresivnim brojkama prodaje njihovih novih iPhonea u protekloj blagdanskoj sezoni

Matej Markovinović srijeda, 5. siječnja 2022. u 06:00

Zamislite scenu - Božićno je jutro, nakon buđenja se uzbuđeno „zaletavate“ do jelke, da bi ispod nje, vjerovali ili ne, naišli na novi iPhone 13. Iako se nekima to ipak nije ostvarilo, Wedbushov analitičar Daniel Ives naveo je u nedavnom istraživanju da je Apple u protekloj blagdanskoj sezoni prodao čak 40 milijuna svojih novih pametnih telefona, pa se može pretpostaviti da su se mnogi ugodno iznenadili proteklog Božića.

Te su brojke i za Apple poprilično velike, pogotovo ako se u obzir uzme globalna nestašica čipova zbog koje je poprilično teško, a i skupo doći do tehnoloških proizvoda. Iveosovo istraživanje koje je kasnije objavio Philip Elmer-DeWitt, također je predvidjelo da će vrijednost tehnološkog giganta iz Cupertina prijeći tri bilijuna dolara, što se 3. siječnja uistinu i ostvarilo.

Foto: Apple
Foto: Apple

Kako prenosi Gizmochina, analitičari predviđaju da će prodaja iPhonea 13 nastaviti rasti i u 2022. godini, jer Apple nije uspio zadovoljiti potražnju u posljednjem kvartalu prošle godine. U tom je razdoblju, naime, potražnja nadmašila ponudu za čak 12 milijuna jedinica. Iz tog razloga analitičari navode da će se ponuda smanjivati u sljedeća dva kvartala, sve dok nestašica čipova barem malo ne popusti.

Podsjetimo, Apple je lansirao iPhone 13, 13 mini, 13 Pro i 13 Pro Max modele u rujnu 2021. godine. Unatoč neznačajnim vizualnim promjenama i blagim hardverskim nadogradnjama, izuzev veće stope osvježavanja kod Pro modela i bolje autonomije, tvrtkini su novi pametni telefoni i dalje vrlo tražena roba.