AMD na CES-u 2022 – predstavljeni mobilni Ryzeni serije 6000

Mobilni Ryzeni sa Zen 3+ arhitekturom i RDNA2 grafikom udarni su novitet koji je AMD jučer predstavio na CES-u

Denis Arunović srijeda, 5. siječnja 2022. u 12:19

Posljednje dvije godine za PC tržište su bile odlične budući da je broj isporučenih računala porastao za čak 30%, a broj isporuka laptopa još više – 49%. Zbog toga ne čudi što su upravo mobilni procesori i grafičke kartice u fokusu AMD-a ove godine. Na virtualnoj konferenciji za medije u sklopu CES-a 2022 AMD je predstavio novu generaciju mobilnih procesora seriju Ryzen Mobile 6000.

Novi mobilni Ryzeni predstavljaju ogroman tehnološki skok u odnosu na svoje prethodnike budući da sa sobom donose kombinaciju unaprijeđenog proizvodnog procesa (TSMC 6 nm), novu CPU arhitekturu Zen 3+, novu grafičku arhitekturu RDNA2 koju poznajemo s impresivnih stolnih grafičkih kartica, kao i unaprijeđenu platformu koja podržava DDR5 i LPDDR5, USB4 i Wi-Fi 6E. Novi mobilni Ryzeni su ujedno prvi komercijalno dostupni procesori koji imaju integriran Microsoftov sigurnosni sustav Pluton. AMD je svojim partnerima na raspolaganje stavio čak 20 modela novih procesora koji su podijeljeni u seriju U namijenjenu tankim i laganim laptopima, seriju H namijenjenu laptopima visokih performansi i seriju PRO namijenjenu poslovnim laptopima.

Nova arhitektura CPU jezgri posebno je optimizirana za laptope i zapravo uopće neće ni biti dostupna na stolnim procesorima gdje će Zen 3 koji se sada koristiti kasnije ove godine smijeniti Zen 4. U usporedbi novog 8-jezgrenog Ryzena 7 6800U s modelom starije generacije 5800U, novi čip nudi 28% više performanse kada se koriste sve jezgre, 11% više performanse kod korištenja samo jedne jezgre kao i 28% više performanse u simuliranom opterećenju s više različitih tipova aplikacija (PCMark 10 Extended).

Najveći skok performansi bez sumnje dolazi na strani integrirane grafike koja u najjačoj varijanti ima 12 Compute Unita, radni takt do 2,4 GHz i dvostruko veći cache u odnosu na stari Vega GPU. Iz čiste fizičke perspektive, novi GPU je površinski čak 50% veći od starog. Novi je čip u idealnom slučaju dvostruko brži od starog, a AMD je na prezentaciji prikazao i usporedbu s najjačom izvedbom Intelove integrirane grafike kao i s Nvidijinom diskretnom mobilnom grafičkom karticom GeForce MX 450. U odnosu na Intelovu, najača RDNA2 integrirana grafika pri razlučivost Full HD nudi između 20 i 300% više performanse (za detaljnije rezultate bacite pogled na prateće screenshotove iz prezentacije). Nova integrirana grafika također nudi podršku za HDMI 2.1, spremna je za DisplayPort 2 i podržava hardversko dekodiranje AV1 codeca.

Naravno, kad je riječ o laptopima, izuzetno bitna je efikasnost sistema, a Ryzeni 6000 neće razočarati ni u ovom pogledu. AMD se hvali s 50 novih funkcija za upravljanje balansom potrošnje i performansi te adaptivnim sustavom za upravljanje potrošnjom koji na bazi AI-ja uči od OS-a koji se izvodi na računalu. Novi laptopi s ultra-štedljivim procesorima nude do 24 sata autonomije (reprodukcije videa), 30% višu efikasnost pri korištenju Microsoft Teamsa, 15% višu efikasnost s Google Chromeom i 40% višu kod korištenja Netflixa.

Tijekom godine očekuje se preko 200 novih laptopa temeljenih na ovim procesorima, uključujući Lenovo ThinkPad Z, Lenovo Legion 5 Pro, Acer Nitro 5, ROG Zephyrus G14, Alienware m17 R5, HP EliteBook 845 i 865 G9 i Razer Blade 14.