Pomirba Nikole i Tesle: kompanije povukle međusobne tužbe

Tužba Nikole za krađu intelektualnog vlasništva oko dizajna kamiona bila je teška dvije milijarde dolara, i dovela je do protutužbe. Sada su i jedna i druga povučene

Sandro Vrbanus petak, 7. siječnja 2022. u 11:40

Još u svibnju 2018. godine američki Nikola Motor pokrenuto je veliku tužbu protiv Tesle, a od njih su tražili 2 milijarde dolara zbog navodne krađe intelektualnog vlasništva. Spornim su okarakterizirali Teslin dizajn kamiona Tesla Semi, za koji su tvrdili da je "kopija" njihovog koncepta Nikola One. Tada se još vodstvu Nikole vjerovalo da razvijaju revolucionarnu tehnologiju vodikovih ćelija za pokretanje cestovnih tegljača, a Teslu su krivili za preuzimanje nekoliko ključnih dijelova dizajna kabine. Točnije, riječ je bila o  obliku same kabine, vjetrobranskom staklu "omotanom" oko nje te o smještaju vozačkih ulaznih vrata.

Kasnije su iz Tesle odgovorili na tužbu tvrdnjom da je Nikola dizajn zapravo ukrao od Rimčevog glavnog dizajnera, ovi su, pak, rekli da su dizajn od njega kupili. Situacija je toliko eskalirala da je došlo i do Tesline protutužbe, i činilo se da će se pravosudna saga otegnuti u beskonačnost.

Sporni koncept Nikola One
Sporni koncept Nikola One

No, polako su se počele otkrivati neke "neobične" stvari vezane uz Nikolu. Primjerice, zbog tvrdnji da njihov kamion vozi na revolucionarni pogon, a da se to zapravo nikada nije dogodilo (kamion su za potrebe snimanja samo kotrljali nizbrdo), s mjesta direktora morao je otići Trevor Milton, i sada mora odgovarati za prevaru.

Mir, mir, nitko nije kriv

Nikola danas ima novo, očito pomirljivije vodstvo, koje se odlučilo zaista baviti razvojem tehnologije, umjesto varanjem kupaca i investitora. U skladu s tim, dogovorili su s Teslom povlačenje međusobnih tužbi. Nikola tako povlači svoj zahtjev za odštetom u visini 2 milijarde dolara za kršenje patentom zaštićenih prava, a Tesla će povući svoju protutužbu.

Odbacivanjem tužbi Nikola Motor će se moći dalje baviti svojim poslom. Uoči Božića kupcu su isporučili svoj prvi finalni proizvod, električni baterijski (dakle, bez vodika) kamion Nikola Tre, a potpisali su i ugovore s nekoliko budućih kupaca za slične kamione. Njihov dizajn je konvencionalan, ne koristi se izgled koncepta Nikola One ili Tesla Semija, dok snagu elektromotorima daju baterije kapaciteta 753 kWh.

Nikola Tre BEV
Nikola Tre BEV