Na Kosovu već zaplijenjene stotine uređaja za rudarenje bitcoina

Uslijed nedavno uvedene zabrane rudarenja kriptovaluta policija i carina Kosova krenule su u racije i zapljene računala i grafičkih kartica namijenjenih toj, sada ilegalnoj, aktivnosti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. siječnja 2022. u 13:15

Prošloga tjedna kosovska je ministrica gospodarstva objavila kako će u toj zemlji, zbog krize u opskrbi električnom energijom, biti zabranjeno rudariti kriptovalute tijekom ove zime. Ova je odluka donesena u samom vrhu vlasti, a bilo je najavljeno i kako će provedba zabrane strogo kontrolirati. Kako su najavili, tako i čine – na stranicama policije Kosova može se naći već nekoliko priopćenja o zapljenama kriptorudarske opreme.

Oduzeto preko 300 rigova

Sve tri akcije dogodile su se 8. siječnja. Prva od njih bila je na području Mitrovice, u mjestu Leposavić, gdje su policija i carina zajedničkim snagama otkrili i zaplijenili ukupno 272 uređaja tipa Antminer, namijenjenih rudarenju bitcoina. S ovog je događaja objavljeno i nekoliko fotografija rudarskog postrojenja, smještenoga u, kako se čini, improviziranoj skladišnoj hali. Jednu od tih fotografija možete vidjeti kao naslovnu sliku ovog članka.

Istoga dana kosovska je policija objavila i vijest o zapljeni dodatnih 39 uređaja za rudarenje kriptovaluta, otkrivenih na području Prištine.

U trećoj akciji istog tog dana policija je na području općine Vučitrn, također na sjeveru Kosova, zaustavila automobil, pod sumnjom na ilegalne aktivnosti. U vozilu je pronađeno 6 računala s ukupno 42 specijalizirane kartice za rudarenje kriptovaluta, pa je i ta oprema zaplijenjena.

Akcijama se pohvalila i spomenuta ministrica Artane Rizvanolli na Twitteru. Napisala je kako su ovim akcijama ostvarene uštede poreznim obveznicima od više desetaka tisuća eura na mjesec, ali i kako je obiteljima Kosova ovime omogućeno više električne energije tijekom zime. Kao što smo već pisali, u Kosovu je rudarenje kriptovaluta prilično popularno među mladima, koji tako pokušavaju ostvariti zaradu. U ovoj je zemlji električna energije relativno jeftina pa je rudarenje isplativije, a pogotovo je isplativo onima koji se, prema nekim izvješćima, njime bave tako što ne plaćaju struju uopće.