Zbog problema u opskrbi energijom, i Kosovo zabranjuje kriptorudarenje

Vlasti Kosova zabranile su rudarenje kriptovaluta u sklopu nužnih mjera koje su uvedene kako bi se spriječile redukcije i nestašice električne energije tijekom ove zime

Sandro Vrbanus srijeda, 5. siječnja 2022. u 10:52

Kosovo je, suočeno s energetskom krizom, slično kao i nedavno Iran, uvelo mjeru kojom se zabranjuje rudarenje kriptovaluta u toj zemlji tijekom ove zime. Njihova ministrica gospodarstva Artane Rizvanolli ovu je odluku objavila u utorak, navodeći kako je ona dio nužnih mjera koje imaju za cilj spriječiti nestašicu električne energije. Na Kosovu su već ranije uvedene povremene redukcije u opskrbi zbog toga što je potražnja nadmašila trenutačne mogućnosti elektroenergetskog sustava.

Stroga kontrola rudara

Ministrica je poručila kako je odluka o zabrani rudarenja kriptovaluta donesena na temelju preporuka njihovog tehničkog savjeta. Zabranu rudarenja nadgledat će i provoditi policija, koja će raditi i na identificiranju lokacija na kojima se ovakva aktivnost provodi, a prema potrebi će i intervenirati u nakani da se ona zaustavi.

"Ove mjere uvedene su kako bi se spriječili mogući neočekivani ili dugoročni nedostaci u proizvodnji, prijenosu i opskrbi električnom energijom te da bismo prevladali energetsku krizu bez da dodatno opterećujemo stanovnike Kosova", izjavila je Rizvanolli.

Kad je riječ o rudarenju kriptovaluta, ono je posljednjih godina tamo postalo vrlo popularno. Naime, zbog relativno jeftine električne energije mnogi su se, primarno mladi, njime počeli baviti kako bi ostvarili zaradu. Izvješća govore da je ova praksa iznimno popularna na sjeveru Kosova, nastanjenome većinom srpskim stanovništvom koje ne priznaje Kosovo kao samostalnu državu, pa čak i odbija plaćati račune za električnu energiju.