Bugattijevo prvo električno vozilo je – romobil

Bugatti je svoju značku, umjesto na kakav hiperautomobil, ovoga puta postavio na električni romobil razvijen u suradnji s dizajnerskim studijem Bytech International, i predstavio ga na CES-u

Sandro Vrbanus srijeda, 12. siječnja 2022. u 06:00

Kada je, prošloga ljeta, objavljeno da se Bugatti pripaja Rimac Grupi, i kada se počelo govoriti o tome da će i ovaj legendarni proizvođač luksuznih hiperautomobila krenuti u smjeru elektrifikacije, malo je tko mogao pretpostaviti da će prvi električni model pod njihovom markom biti – električni romobil. No, upravo to se dogodilo, jer je na upravo završenom CES-u predstavljen romobil, nastao u suradnji s dizajnerskim studijem Bytech International.

Nekoliko zanimljivih detalja

Ovo električno osobno prijevozno sredstvo, osim značke Bugattija i ponekog dizajnerskog detalja, od niza sličnih konkurenata izdvaja nekoliko zanimljivih tehnologija. Primarno tu izdvajamo dvostruki sustav kočnica s elektroničkim ABS-om na stražnjem kotaču, ali i ugrađene pokazivače smjera (žmigavce), kao i projekcijsko svjetlo straga koje na cestu projicira Bugattijev monogram "EB".

Na upravljaču se nalazi LED ekran na kojem se prikazuju podaci poput brzine kretanja, razine napunjenosti baterije, odabranog načina rada (Economy, City, Sport) i drugi. Šasija romobila načinjena je od magnezijeve slitine kako bi bila što lakša, a dizajn istodobno pokušava biti aerodinamičan i funkcionalan. Romobil je predstavljen u tri boje, plavoj, srebrnoj i crnoj.

No, iako dolazi s potpisom Bugattija, i dalje je riječ o relativno jednostavnom sklopivom romobilu namijenjenom za svakodnevnu vožnju gradom, pritom čak i očekivanih voznih karakteristika za jedan romobil. Masa mu je 15,9 kilograma, a pogoni ga elektromotor snage 700 W (odnosno 0,93 konjske snage). Najviša mu je brzina deklarirana na 30 km/h (može se elektronički ograničiti i na 15 ili 20 km/h), a doseg s jednim punjenjem baterije iznosi 35 kilometara. Baterija radi na naponu od 36 V i ističe kapacitet od 10 Ah. Nosivost romobila je 110 kilograma.

Iz Bugattija ne otkrivaju hoće li, kada, i po kojoj cijeni, početi prodavati ovaj model.