Stigli prvi rezultati popisa stanovništva, provedenog djelomično digitalno

Prvi popis stanovništva u Hrvatskoj koji je obavljen dijelom i putem online obrasca za samopopisivanje pokazao je da je Hrvatska u deset godina izgubila gotovo 10% stanovništva

Sandro Vrbanus petak, 14. siječnja 2022. u 14:06

Prošle jeseni Državni zavod za statistiku proveo je prvi e-popis stanovništva, kao nadopuni klasičnom terenskom popisu. Tada je, u prvih 15 dana popisa, putem sustava e-Građani samopopisano 1.637.000 građana. Danas, otprilike dva mjeseca nakon dovršetka terenskog popisa, objavljeni su i prvi službeni rezultati. Prema njima, u Hrvatskoj je na referentni datum (31. kolovoza 2021.) živjelo 3.888.529 ljudi.

Zaključujemo, dakle, da se digitalno samostalno popisalo oko 42% stanovništva. Tada su nam iz Vlade RH potvrdili i kako je popis donio značajan doprinos digitalizaciji, jer je u njegovo vrijeme na servis e-Građani bilo registrirano 86.461 novih korisnika, što je povećalo bazu korisnika tog servisa za oko 6%.

Odluka o online popisivanju bila je donesena i prije pandemije, ali je, s obzirom na novonastalu situaciju, značajno olakšala provođenje popisa. "Izuzetno smo zadovoljni odazivom u prvoj fazi", potvrdila je glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković.

Pad broja stanovnika

Prema prethodnom Popisu 2011., Republika Hrvatska imala je 4.284.889 stanovnika, pa je rezultat ovog popisa pokazao da je naša zemlja u deset godina izgubila 9,25% stanovnika. Najveći pad zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji (-19,5%), a slijede Sisačko-moslavačka (-18,5%) te Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija (-17,5%). Najmanji, ali ipak pad, broja stanovnika zabilježio je Grad Zagreb (-2,5%).

Prve rezultate s nešto više detalja pogledajte u priloženoj prezentaciji DZS-a.