Sololearn - popularna platforma specijalizirana za podučavanje programiranja

Riječ je o još jednoj mobilnoj aplikaciji koja omogućuje i onima koji se nikada nisu okušali u programiranju da kroz relativno jednostavno i strukturirano vođenje nauče programirati u nekom od ponuđenih programskih jezika, pa i više od toga…

Matija Gračanin ponedjeljak, 24. siječnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Sololearn 
Namjena Platforma za učenje programiranja
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno / 365 kn godišnje (Pro)

Sololearn je još jedna relativno popularna aplikacija koja se specijalizira za podučavanje programiranje u više od desetak različitih programskih jezika s time da su pokrivena i različita područja. Ono što ju čini posebnom nije samo činjenica da je prikladna i za one koji nikada nisu napisali ni liniju koda, nego i zbog toga što je sadržaj personaliziran.

Sve počinje tako da se otvori korisnički račun, a onda se ili može izabrati neki od ponuđenih programskih jezika ili se može prepustiti da Sololearn preporuči koje bi jezike trebalo učiti ovisno o tome što se želi raditi; izrađivati mobilne aplikacije, razvijati web stranice, stvarati igre i tome slično.

Pri inicijalnom se odabiru može ograničiti na jedan jezik, ali ih se u bilo kojem trenutku može dodati još. To što Sololearn mogu koristiti i oni koji ne znaju ništa o programiranju, ne znači da oni koji su već iskusni neće ovi aplikaciju naći korisnom. Štoviše, kod osnovnog podešavanja valja naznačiti koliko se iskustva u programiranju ima, pa će i sadržaj tečajeva tako biti prilagođen.

Sami tečajevi se u suštini ne razlikuju mnogo od onih koji su dostupni u brojnim drugim sličnim servisima i proći će se sve ono što je uobičajeno kada se uči novi programski jezik ili programiranje kao takvo, ali su tu i brojni praktični zadaci koju čitavu stvar čine dodatno korisnom te samo učenje kvalitetnijim.

Dakako, tu su i brojne druge stvarčice zbog kojih Sololearn svakako valja iskušati ako se želi početi učiti programirati ili ovladati nekim drugih programskim jezikom (npr. komentari drugih korisnika). Osnovna inačica je besplatna, no ograničena, a ako se želi uživati u svemu što Sololearn može ponuditi, onda treba biti spreman na plaćanje godišnje pretplate od 385 kn.