Spektakularno testiranje 27 motora rakete Falcon Heavy

Unatoč manjim tehničkim problemima i odgodama zbog političke situacije u SAD-u SpaceX je u srijedu napokon uspio odraditi statični test motora svoje najveće rakete

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. siječnja 2018. u 06:00

Svemirska kompanija Elona Muska napokon je, nakon višetjednog odgađanja, u srijedu navečer po hrvatskom vremenu odradila statični test 27 Merlin 1D motora svoje najveće rakete, Falcon Heavy. U Svemirskoj bazi Kennedy na Cape Canaveralu na Floridi, na lansirnoj rampi 39A, prva operativna raketa Falcon Heavy od početka mjeseca čekala je ovaj dan.

Svih 27 motora rakete upaljeno je dok je raketa bila pričvršćena za lansirnu rampu. Iako samo na 12 sekundi, ovaj je ogroman potisak izazvao oblak pare vidljiv s udaljenosti od nekoliko kilometara, a oni bliže samoj svemirskoj bazi izvještavaju i o enormnom udarnom valu zvuka koji ih je pogodio nekoliko sekundi nakon paljenja motora. Čak i reporteri s iskustvom u praćenju lansiranja NASA-inih raketa i Space Shuttlea kažu da ovakav prizor još nisu doživjeli.

Pokažu li podaci SpaceX-u da je s motorima sve u redu, te da je test prošao prema planu, to bi moglo značiti da smo samo nekoliko tjedana udaljeni od novog spektakla – prvog testnog lansiranja Falcona Heavy. Bude li potrebe, prije lansiranja bi se moglo dogoditi još jedno statično paljenje motora. Ako ne, sljedeći puta kada se Falcon Heavy nađe na naslovnicama bit će to vjerojatno stoga što je poletio prema Marsu, noseći kao teret prvu generaciju Teslinog Roadstera.

Prema prvim informacijama, bude li sve kako u SpaceX-u očekuju, lansiranje bi se moglo dogoditi već u prvom ili drugom tjednu veljače.