Objavljen dizajn hrvatskih kovanica eura s kartom i kunom te centa s likom Nikole Tesle

U sklopu sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj predstavljeni su najbolji dizajni nacionalne strane kovanica eura i centa

Sandro Vrbanus petak, 4. veljače 2022. u 10:56

Na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za euro predstavljena su odabrana idejna rješenja nacionalne strane hrvatskih kovanica eura i centa. Kao što je ranije bilo odlučeno, na kovanicama od 2 eura sa stražnje će se strane nalaziti motiv geografske karte Hrvatske, na kovanici od 1 eura bit će motiv hrvatske kune, na 50 i 20 centi bit će lik Nikole Tesle, dok će na najmanjim apoenima, od 5, 2 i 1 centa biti motiv glagoljice (ligatura znaka HR).

Autor prihvaćenog idejnog rješenja za kovanice od 50, 20 i 10 centi, na čijem će se naličju nalaziti lik Nikole Tesle, je Ivan Domagoj Račić. Rođen je 1999. godine u Zagrebu, redoviti je student aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, a za grafički se dizajn interesira od srednje škole i u tom je području samouk.

Dizajn nacionalne strane svih kovanica:

Teslu tražili građani

Osnovni kriteriji za odabir kojima su se pri odlučivanju vodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac bili su prihvatljivost motiva najširem dijelu javnosti te njegova djelotvornost da bude nacionalni simbol.

Svoje ocjene predloženih motiva prošle je godine u web anketi dalo gotovo 50 tisuća građana. Pojedinačno je Teslu predložilo 2.599 građana, što čini 22,8% svih prijedloga, odnosno Nikola Tesla je dobio dva i pol puta više glasova nego drugo rangirani prijedlog motiva (kravata).