Na hrvatskim kovanicama eura nalazit će se i Nikola Tesla

Hrvatska će odati počast velikom znanstveniku i izumitelju koji je svojim radim omogućio velik dio tehnologije 20. stoljeća, a rođen je u ličkom mjestu Smiljanu 1856. godine

Sandro Vrbanus srijeda, 21. srpnja 2021. u 18:08

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju bilo je jasno da će, s vremenom, hrvatsku kunu zamijeniti euro. Prema sadašnjim planovima to bi se trebalo dogoditi početkom 2023. godine, pa je sada, godinu i pol prije tog roka, pravo vrijeme da se odaberu motivi koji će našu zemlju predstavljati na kovanicama europske valute.

Euro kovanice kuju se u apoenima od 1 i 2 eura te 1, 2, 5, 10, 20 i 50 centi. S prednje strane je uvijek isti motiv, no svaka zemlja članica EU ima pravo na stražnju stranu "svoje" serije kovanica postaviti vlastiti dizajn. Vlada RH nedavno je bila pokrenula anketu u kojoj su tražili mišljenje javnosti o tome koji bi motivi to trebali biti. U anketi su bili ponuđeni motivi šahovnice, glagoljice, zemljopisne karte Republike Hrvatske, kune te Dubrovnika. Osim toga, bilo je moguće i dopisati vlastiti prijedlog.

Tesla kao simbol Hrvatske

Nakon što je anketa zatvorena, a rezultati analizirani, pokazalo se da je najčešći motiv koji su Hrvati u obrazac dopisali bio – lik znanstvenika i inovatora Nikole Tesle. Stoga je donesena konačna odluka: na hrvatskim će se kovanicama zajedničke europske valute nalaziti upravo Teslin lik.

Finalni predloženi motivi za kovanice bit će šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla, i to na način da će na kovanici od dva eura biti prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centa naći će se motiv glagoljice. Na svim kovanicama podlogu će činiti hrvatska šahovnica.

Građani najviše tražili Teslu

Osnovni kriteriji za odabir kojima su se pri odlučivanju vodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac jesu prihvatljivost motiva najširem dijelu javnosti te njegova djelotvornost da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stupanj identifikacije u najširoj javnosti. Ključno je bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opće prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili povijesna zbivanja.

Svoje ocjene u web anketi dalo je gotovo 50 tisuća građana, kažu iz Vlade RH. Pojedinačno je Teslu predložilo 2.599 građana, što čini 22,8% svih prijedloga, odnosno Tesla je dobio dva i pol puta više glasova nego drugo rangirani prijedlog (kravata). Ujedno je to, koliko možemo primijetiti, jedini motiv među istaknutima koji se povezan sa znanošću i/ili tehnologijom.

Na temelju odabranih motiva Hrvatska narodna banka početkom kolovoza objavit će otvoreni natječaj za izradu idejnog rješenja (grafičkog prikaza) nacionalne strane kovanog novca eura. Grafički oblikovane motive HNB će sredinom listopada ove godine poslati Europskoj komisiji i Vijeću Europske unije, odnosno na odobrenje svim članicama europodručja.