U borbi protiv glodavaca deratizatori se okreću Internetu stvari

Deratizacija je tek početak i IoT bi se ubuduće mogao koristiti i prilikom suzbijanja štetočina, poput žohara, i kontrole populacije ptica i raznih insekata

Mladen Smrekar petak, 18. ožujka 2022. u 21:54

Zaboravite otrovne pesticide. Deratizacija nove generacije oslanja se na zamke povezane s internetom koje šokiraju ili ubadaju štakore ili miševe prije nego što ih izoliraju i eksperminiraju u komori za odlaganje.

Pametna tehnologija deratizacije

Nove zamke za štakore, koje se mogu postaviti iznad zemlje ili u kanalizaciju, priključene su na Internet stvari (IoT) i kontinuirano prenose podatke o stanju glodavaca i broju ulovljenih životinja. Tehničari se šalju da očiste zamke kad god je štakor "terminiran", što je preferirani eufemizam za pojam "ubijen".


Pametna tehnologija ubrzano mijenja industriju suzbijanja štetočina. Deratizacijski posao nije se puno mijenjao desetljećima, koristeći iste alate i materijale, no čim im se ukazala prilika, mnogi su deratizatori objeručke prihvatili koristiti IoT uređaje, analitiku podataka i umjetnu inteligenciju u svom poslu. 


Kada se putem pametne zamke otkriju velike populacije štakora - zahvaljujući prikupljanju podataka i analitici 24 sata dnevno, 7 dana tjedno - gradskim se vlastima, organizacijama i tvrtkama na tom području savjetuje da poduzmu nužne korake, od osiguravanja kontejnera, preko dodavanja sanitarnih čvorova, do eliminacije utočišta u kojima bi se mogli skrivati štakori.

Sve više deratizatora koristiti IoT uređaje, analitiku podataka i umjetnu inteligenciju u svom poslu
Sve više deratizatora koristiti IoT uređaje, analitiku podataka i umjetnu inteligenciju u svom poslu

Pilot programi

Holistički pristup suzbijanju glodavaca pomoću pametnih zamki sa senzorima povezanim s internetom sve je popularniji u Europi, a u posljednje se vrijeme širi i na SAD. U Somervilleu, u saveznoj državi Massachusetts, upravo je započeo petomjesečni pilot program u kojem će se u četiri gradske četvrti postaviti 50 SMART kutija tvrtke Anticimex, velikog igrača na globalnom tržištu digitalnog suzbijanja štetočina.

Njihove su kutije nadzemni "multi-catch" uređaji, što znači da mogu uhvatiti puno miševa i štakora i potom ih eliminirati "fibrilacijom". Glodavci se izlažu šoku koji izaziva zastoj srca i odlažu u zatvoreni spremnik unutar uređaja, čime se onemogućuje okupljanje muha i neugodan pogled na uginule životinje. 

Pametne zamke za glodavce
Pametne zamke za glodavce

U Portlandu u saveznoj državi Maine koriste podzemni sustav tvrtke Modern Pest Services, postavljen u gradskoj kanalizaciji, a u tamošnjih 40 uređaja terminirano je oko tisuću glodavaca. IoT kontrolu štakora najavio je i Cambridge u Massachusettsu, dom elitna sveučilišta: Harvard i Massachusetts Institute of Technology.