Solar Protocol, internet koji pokreće "prirodna inteligencija" prilagođena klimi

Nagrađivani projekt njujorških istraživača sastoji se od web platforme koja se nalazi na mreži servera na solarni pogon, postavljenih na lokacijama širom svijeta

Mladen Smrekar srijeda, 30. ožujka 2022. u 17:17

Energetske potrebe interneta, uređaja i sustava koji ga koriste te servera koji ga podržavaju odgovorni su za emisije stakleničkih plinova jednake onima u globalnoj zračnoj industriji, a ovaj trošak brzo raste širenjem transakcija omogućenih blockchainom: ugljični otisak transakcije Ethereumom jednak je gotovo 329.000 transakcija kreditnim karticama.

Serveri na solarni pogon

Novi, nagrađivani projekt Solar Protocol, ima za cilj ukazati na to kako je ova transglobalna trgovina podacima putem weba glavni potrošač energije i pokretač klimatskih promjena, te ponuditi potencijalno rješenje.

O prometu u mreži odlučuje solarna energija
O prometu u mreži odlučuje solarna energija

Projekt istraživača NYU Tandon School of Engineeringa sastoji se od web platforme koja se nalazi na mreži servera na solarni pogon, postavljenih na lokacijama širom svijeta. Ova globalna instalacija u oštroj je suprotnosti s web uslugama koje mrežni promet algoritamski usmjeravaju na obično zemljopisno najbliže servere koji daju najbrže vrijeme odgovora. 


Interakcija Sunca i Zemlje

Solar Protocol ima desetak serverskih čvorova kojima upravljaju volonteri diljem svijeta i kao temelj koristi interakciju Sunca sa Zemljom. Svakodnevno ponašanje Sunca i njegove sezonske aktivnosti postaju "logika" koja se koristi za automatizaciju odluka u digitalnoj mreži.


Tega Brain, digitalna umjetnica i docentica za integrirane digitalne medije na njujorškom sveučilištu
Tega Brain, digitalna umjetnica i docentica za integrirane digitalne medije na njujorškom sveučilištu

"Solar Protocol odlična je prilika da u prvi plan postavimo pitanja klimatskih promjena i načina na koji ih tehnologija pokreće", kaže Tega Brain, digitalna umjetnica i docentica za integrirane digitalne medije na njujorškom sveučilištu. "O prometu u mreži odlučuje solarna energija. Umjesto modela strojnog učenja koristimo inteligenciju iz prirodnih ciklusa; to je alternativni prijedlog."

Otvoreni standard

Mreža uzima u obzir činjenicu da se serveri napajani fotonaponskim ćelijama nalaze u različitim vremenskim zonama i godišnjim dobima, s različitom izloženošću Suncu i vremenskim uvjetima te usmjerava internetski promet tamo gdje sja Sunce. 

Solar Protocol je otvoreni standard, što barem teoretski znači da bi svatko bi mogao pokrenuti sličnu mrežu, kažu istraživači. Trenutno su njega uključeni suradnici iz niza zajednica, uključujući fakultet u Čileu te umjetničke, kulturne i društvene organizacije s Kariba, iz Australije i Kenije.