Sada možete i sami iskušati novi AI generator slika na temelju teksta

Jedan od novijih hitova u svijetu umjetne inteligencije su sustavi koji stvaraju ilustracije samo na temelju tekstualnog zadatka. Sada postoji i prvi takav alat koji je dostupan javnosti

Sandro Vrbanus srijeda, 15. lipnja 2022. u 11:29

Sustav umjetne inteligencije iza kojeg stoji organizacija OpenAI, DALL·E 2, zapanjio je svijet svojim kreacijama – fenomenalnim ilustracijama koje je stvorio samostalno, učeći na temelju milijuna drugih slika i fotografija. Za stvaranje bilo koje njegove ilustracije potrebno je tek smisliti neki kreativan ili zabavan zadatak te ga upisati, a DALL·E 2 će ostalo izvesti sam.

Sličan sustav potom je predstavio i Google. On se naziva Imagen, radi po istom principu, a češće kao rezultate daje fotorealistične scene koje donekle "imaju smisla". Imagen, naime, u obzir uzima i kontekst, pa su njegovi rezultati oku ugodniji i prirodniji. Zajedničko za oba ova alata jest to što su predobri da bi u ovom obliku bili pušteni u javnost. Njihovi autori procijenili su da korištenje tako naprednih text-to-image modela može imati i negativne posljedice te otvara brojna etička pitanja, pa su odlučili ipak ne dopustiti javnosti da se njima "igra".

Kao što to obično biva, ono to ne učine "veliki", obično pokušaju i "mali", u ovom slučaju open source zajednica. Na webu je tako odnedavno dostupan alat DALL·E mini, koji također služi za stvaranje ilustracija na temelju teksta. Nastao je kao pokušaj reproduciranja rezultata koje daje originalni sustav, ali je stvoren po principima otvorenog koda.

Pokušajte i sami

Sustav je također treniran analizom milijuna fotografija s Interneta i njihovih opisa. S vremenom je "naučio" kako i sam stvoriti sličnu sliku. U usporedbi s "velikim" sustavima njegove su mogućnosti i dalje značajno manje, no društvenim se mrežama vrlo brzo viralno proširio, jer je dostupan svima.

Želite li ga i sami iskušati, ovo je mjesto za to. U polje za unos teksta potrebno je tek upisati željeni "zadatak" i stisnuti Run, a DALL·E mini će potom odraditi svoje. Kroz minutu ili dvije generirat će devet slika za koje smatra da najbolje opisuju zadani tekst. Svaku od njih možete zasebno pregledati i pohraniti, spremiti screenshot svih devet slika, ili pak kreirati nove. Alat je u stanju prepoznati i imena slavnih osoba ili likova te "nacrtati" i njih, no lica obično ispadaju jezivo ili zamućeno.

Naš testni zadatak bio je "hacker reading bug magazine", a uz ovaj članak vidite i njegove rezultate. Odlučite li se iskušati DALL·E mini, podijelite svoje rezultate s nama na forumu! (Napomena: ponekad je server AI sustava preopterećen, pa ako dobijete takvu poruku, pokušajte kasnije ponovno).