Automatizirani bot napisat će vam formulu za Excel na temelju tekstualnog zadatka

Na Internetu se nedavno pojavio alat koji bi mogao pomoći mnogima u svijetu koji muku muče s tabličnim kalkulatorima. Čini to pretvaranjem teksta u formule s ispravnom sintaksom

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. kolovoza 2022. u 16:35

Na webu je nedavno osvanuo alat Excel Formula Generator, koji radi upravo ono što mu i samo ime kaže – generira formule za korištenje u Excelu. Pogonjen je umjetnom inteligencijom i iznimno je jednostavan. Sastoji se od tek jednog polja za upis zadatka, u koje je potrebno riječima, na engleskom (ili španjolskom) jeziku upisati što biste željeli u Excelu izračunati. Potom treba kliknuti na tipku "Generate Formula", pričekati sekundu-dvije – i to je to.

U polju ispod prikazat će se formula s ispravnom sintaksom, koja će vam u Microsoftovom tabličnom kalkulatoru (ili nekom drugom sličnom softveru) izračunati ono što želite. Ne dobijete li isprve ono što ste zamislili, možete pokušati promijeniti tekstualni zadatak, odnosno preoblikovati rečenicu kako bi je AI sustav bolje "shvatio".

Izrađen bez programiranja

Ovaj Excel bot radi uz pomoć OpenAI-jevog sustava umjetne inteligencija GPT-3, kojim analizira zadatke u prirodnom jeziku. Svi zadaci koje rješava za korisnike bilježe se, kao i povratna informacija samog korisnika o tome je li dobio što je tražio. Tako dobivene informacije sustav dalje koristi za učenje i poboljšavanje.

Autor automatiziranog generatora matematičkih formula je David Bressler. Inače se bavi digitalnim marketingom, analitikom te raznim no-code rješenjima za programiranje. Na potonjima je i nastao ovaj sustav, dakle bez pisanja programskog koda, bez poznavanja programiranja, umjetne inteligencije, HTML-a ili CSS-a.

Bot koji će vam olakšati muke s Excelom dostupan je na adresi ExcelFormulaBot.com, i potpuno je besplatan za korištenje. Do sada je izradio preko 400.000 raznih formula, možda i vama pomogne.