Objavio svoj dobitni listić na Internetu, pa mu netko drugi podigao dobitak

Još jedan slučaj računalne prevare kojoj je prethodila nepažnja i nepromišljenost žrtve zabilježen je u Hrvatskoj. 32-godišnjak je objavio svoj kladionički listić, da bi potom ostao bez dobitka

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. kolovoza 2022. u 12:54
Ilustracija
Ilustracija

Iz Policijske postaje Pag objavljeno je priopćenje o kriminalističkom istraživanju nad 24-godišnjim hrvatskim državljaninom kojeg se sumnjiči za računalnu prevaru. On je, naime, na Internetu pronašao dobitni listić iz jedne kladionice, koji je tamo nepromišljeno objavio 32-godišnjak s područja Paga. Koristeći se podacima s tog listića, uspio je u jednoj sportskoj kladionici podignuti tuđi dobitak.

Nije prvi takav slučaj

Ovo nije niti izbliza prvi takav slučaj zabilježen u Hrvatskoj, policija je imala posla sa sličnim aktivnostima najmanje dva puta do sada. 2019. godine jedna je Istranka iz Umaga učinila sličnu pogrešku – objavila je fotografiju dobitnog listića iz kladionice prije nego je sama podigla dobitak, pa ju je tada nepoznati počinitelj bio oštetio za više stotina kuna.

Drugi slučaj koji smo zabilježili zbio se 2020. godine, kada su dvojica mladića iz Kutine na društvenoj mreži vidjeli objavljeni dobitni listić, pa umjesto vlasnika podigli dobitak od 2.403 kune. Prema podacima policije, sličnih je slučajeva bilo još, a većinom je bila riječ o iznosima do oko 2.000 kuna.

Najnoviji slučaj s Paga je, pak, povezan uz veći novčani iznos od ranije spomenutih. Osumnjičeni 24-godišnjak je, kako navode iz MUP-a, neovlašteno podigao novčani dobitak u iznosu većem od 5 tisuća kuna. Bilo je to u travnju ove godine, a kriminalističko istraživanje je dovršeno nedavno. Kako je riječ o pribavljanju protupravne imovinske koristi, protiv osumnjičenika se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog računalne prevare.