Google Cloud najavio gašenje IoT Core servisa za upravljanje uređajima preko interneta

Google Cloud je objavio da gasi svoju IoT Core uslugu u kolovozu 2023. godine. To korisnicima daje godinu dana da pronađu novog pružatelja usluge koji će upravljati njihovim IoT uređajima.

Tomislav Stanković petak, 19. kolovoza 2022. u 06:00
📷 Image: Pexels
Image: Pexels

Najava se ovog tjedna pojavila na vrhu IoT Core web stranice te je također poslan e-mail svim korisnicima usluge. Servis se gasi 16. kolovoza 2023. godine.

"Otkad smo pokrenuli IoT Core, postalo je jasno da bi potrebe naših kupaca mogle bolje zadovoljiti naša mreža partnera koji su specijalizirani za IoT aplikacije i usluge", objasnio je Googleov glasnogovornik za TechCrunch.

Bez obzira na ranu najavu i poslanu obavijest korisnici se osjećaju ostavljenima na cjedilu i postavlja se pitanje povjerenja prema Googleu i njihovim uslugama u budućnosti.

📷 Image: Google Cloud
Image: Google Cloud

Synergy Research je izvijestio da je tržište, u kojem Google drži 10% i zauzima treće mjesto, u prošlom kvartalu vrijedilo gotovo 55 milijardi dolara.

Konkurenti AWS, koji drži 34% tržišta, i Microsoft, koji drži 21% tržišta prema statistici koji je objavio Techmonitor, nude slične usluge, koje korisnicima pružaju način da upravljaju svojim IoT uređajima te je nejasno zašto bi Google u ovom trenutku napustio još uvijek rastuće tržište.