Ethereum je od sada i službeno proof-of-stake kriptovaluta

Druga najveća kriptovaluta svijeta doživjela je najveću promjenu u svojoj povijesti, prešla je na energetski daleko efikasniji oblik potvrde transakcija i rudarenja

Sandro Vrbanus četvrtak, 15. rujna 2022. u 11:46

Povijesni dan je za ethereum, drugu najveću svjetsku kriptovalutu – službenim dovršetkom procesa The Merge, koji se najavljivao godinama, prešla je s energetski intenzivnog načina rudarenja proof-of-work, na daleko efikasniji proof-of-stake.

Ethereum 2.0, druga faza u životu ove kriptovalute i njezinog blockchaina, znači da se ETH više neće rudariti pomoću grafičkih kartica, već će se transakcije potvrđivati pomoću "dokaza ulaganjem" – tako da se određeni broj coina jednostavno "zaključa" (staking), i time osigura integritet transakcija na mreži, bez potrebe za "klasičnim" proof-of-work (dokaz radom) rudarenjem. Prelazak je službeno obavljen u četvrtak, 15. rujna, oko 9 sati po hrvatskom vremenu.

S PoW na PoS

Proof-of-stake rudarenje omogućit će brži rad s ethereumovim blockchainom, njegovu veću decentralizaciju i demokratizaciju, a očekuje se da će imati i deflatorni učinak na cijenu ETH coina. Ethereum bi tako nakon ovog događaja mogao poskupjeti, što bi se moglo nastaviti i kroz duže razdoblje – naime, "zaključavanjem" coina u proces rudarenja, kao i njihovim povremenim uklanjanjem iz cirkulacije, ponuda će se umjetno smanjivati.

Možda najveća prednost novog načina rudarenja bit će njegova daleko manja energetska učinovistost. Izbacivanjem potrebe za zahtjevnim kalkulacijama i procesorskim vremenom, potrošnja električne energije za rudarenje i održavanje ethereumovog blockchaina bit će manja za preko 99%.

U trenucima neposredno nakon Mergea cijena ethereuma nije se značajnije promijenila. Naprotiv, u satima prije tog događaja pala je za oko 7%, a sada se kreće između 1.600 i 1.650 američkih dolara. Na svojem je vrhuncu, početkom studenoga prošle godine, ethereum vrijedio preko 4.800 dolara.