Ethereum prelazi na energetski efikasniji oblik potvrde transakcija

Projekt o kojem se piše već godinama, prelazak ethereuma sa proof-of-work na proof-of-stake, mogao bi se dogoditi sredinom sljedećeg mjeseca. Cijena te kriptovalute je u porastu

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. kolovoza 2022. u 17:30

"Kripto zima" koju su pojedini analitičari proglasili proteklih mjeseci, mogla bi polagano početi popuštati. Naime, u svijetu druge najveće svjetske kriptovalute, ethereuma, uskoro će doći do dugoočekivane transformacije, koja će iz temelja promijeniti kako se ona rudari, koristi, a vjerojatno i koliko na tržištu vrijedi. Ethereum će, naime, vjerojatno već sredinom rujna prijeći sa proof-of-work na proof-of-stake potvrdu transakcija.

Pojednostavljeno, to znači da za rudarenje ethereuma više neće biti potrebne velike količine energije i skupi rudarski rigovi. Za potvrdu transakcija koristit će se ulaganje (staking) određene količine ethereuma, što će smanjiti potrebe za energijom za čak 99%. Dogovori oko prelaska na novu metodu traju već dugo, ali su sada dospjeli gotovo u završnu fazu. Kako bi se prešlo na "ethereum 2.0" bit će potrebno odraditi još dva ključna testa, nakon čega će se spajanje dogoditi čim "hash rate" (težina rudarenja) dosegne unaprijed određenu razinu. Prema sadašnjim procjenama to će biti oko 15. rujna.

Što donosi PoS?

Proof-of-stake rudarenje omogućit će brži rad s ethereumovim blockchainom, njegovu veću decentralizaciju i demokratizaciju, a očekuje se da će imati i deflatorni učinak na cijenu ETH coina. Ethereum bi tako nakon ovog događaja mogao poskupjeti, što bi se moglo nastaviti i kroz duže razdoblje – naime, "zaključavanjem" coina u proces rudarenja, kao i njihovim povremenim uklanjanjem iz cirkulacije, ponuda će se umjetno smanjivati. To bi, kao i na svakom drugom tržištu, trebalo dovesti do povećanja vrijednosti imovine čija se ponuda ograničava.

Zbog najave skorog prelaska na proof-of-stake i svega što to donosi, posljednjih dana cijena ethereuma je u porastu – u samo tjedan dana narasla je za gotovo 20% i vratila se na razinu od 2.000 dolara prvi puta nakon svibnja ove godine.

O ovoj temi opširniji osvrt moći ćete pročitati u rujanskom Bugu.