Facebook uklonio dvije koordinirane mreže za širenje lažnih vijesti

Dva pokušaja "koordiniranog neautentičnog ponašanja" došla su iz Kine i Rusije, a cilj im je bio lažirati poznate medije te potom kroz svoje kanale širiti vlastite vijesti i informacije

Sandro Vrbanus srijeda, 28. rujna 2022. u 10:31

Meta, Facebookova krovna kompanija, ovoga je tjedna objavila kako su sa svoje platforme uklonili svije velike, ali međusobno nepovezane, skupine koje su aktivno kršile pravila i ponašale se, kako kažu, na "koordiniran i neautentičan" način. U prijevodu, radilo se o organiziranim mrežama koje su putem Facebooka plasirale lažne vijesti, pretvarajući se da je riječ o legitimnim izvorima informacija.

Lažno predstavljanje

Kineska mreža lažnih profila ciljala je primarno na korisnike iz SAD-a i Češke, te u manjoj mjeri one s kineskog i francuskog govornog područja. Zabilježena su četiri relativno kratkotrajna pokušaja ovakvih manipulacija sadržajem, u razdoblju od jeseni prošle godine sve do sredine ovog mjeseca. U SAD-u su lažne vijesti bile usmjerene na obje strane političkog spektra, dok su u Češkoj imale cilj širiti narativ usmjeren protiv aktualne vlasti. Neke od lažnih korisničkih računa "uhvatio" je Facebookov automatski sustav za te namjene, a ostali su uklonjeni "ručno".

Kad je riječ o ruskom pokušaju, on je bio nešto veći te usmjeren ka stanovnicima Njemačke, Francuske, Italije, Ukrajine i SAD-a. Ruski su lažni računi od svibnja ove godine stvorili mrežu od preko 60 stranica, koje su se lažno predstavljale kao neki od europskih medija (Spiegel, The Guardian i Bild, među ostalim). Na tim su stranicama potom dijelili vlastite informacije, u pokušaju da zavaraju posjetitelje i navedu ih na to da su ih objavili navedeni mediji. U nekoliko slučajeva, kažu iz Mete, takve su lažne vijesti dijelile i stranice ruskih veleposlanstava u Europi i Aziji.

Pravi i lažni Guardian
Pravi i lažni Guardian

Ovaj pokušaj dezinformiranja najveća je ruska operacija tog tipa koju je Facebook do sada zabilježio. Pokazali su neuobičajenu kombinaciju sofisticiranosti i čiste "brute force" snage, budući da je za lažiranje određenih naprednih stranica bilo potrebno uložiti mnogo i u tehničku stranu priče, kao i u prevođenje sadržaja.