Otvoren je Maker Faire Zagreb 2022

Zagrebački Maker Faire, susret stvaralaca i uradi sam entuzijasta, održava se ovoga vikenda u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a ulaz je besplatan

Sandro Vrbanus subota, 1. listopada 2022. u 15:05

Maker Faire najveći je obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva pod pokroviteljstvom organizacije Make Community iz SAD-a. Od 2019. godine ovaj događaj ima svoje izdanje u punoj veličini, kao istaknuti Maker Faire, i u Zagrebu, zahvaljujući organizatoru, udruzi FabLab. Maker Faire predstavlja okupljanje zaljubljenika u tehnologiju svih godišta – nastavnika, majstora, hobista, pripadnika znanstvene zajednice, inženjera, znanstvenih klubova, umjetnika, studenata i komercijalnih izlagača.

Nakon vrlo uspješnog prvog izdanja, uslijedila je pandemijska pauza, pa je Maker Faire u Zagrebu održan tek u umanjenoj verziji. No, ublažavanjem epidemiološke situacije došlo je vrijeme da se izložba vrati na izvorne postavke, pa je tako ove subote, 1. listopada, ponovno otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Atraktivni izlošci

Ove godine posjetitelji mogu vidjeti preko 60 izloženih projekata, koje predstavlja više od 200 izlagača, od kreativaca pojedinaca pa do organizacija, tvrtki i institucija. Moguće je, primjerice, vidjeti 3D pisače radnih površina širine i visine od tek nekoliko centimetara pa sve do preko pola metra, potpuno robotski steampunk glazbeni sastav (koji triput dnevno ima i koncert), potom Formulu Student s FSB-a, brojne kreativne robotičke ili elektroničke projekte, inovacije, pa čak i uradi-sam maglenu komoru u kojoj vlastitim očima možete pratiti tragove subatomskih čestica.

Maker Faire savršeno je mjesto za sve dobne skupine, ljude željne razmjene ideja i kreativce koji nešto rade "doma u garaži", a njegovo zagrebačko izdanje privuklo je kako domaće, tako i izlagače i iz stranih zemalja, primarno Italije i SAD-a.

Maker Faire Zagreb otvoren je za javnost u subotu i nedjelju, 1. i 2. listopada od 11 do 17 sati, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan. Održavanje financijski podržava Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu.