Maker Faire Zagreb privukao preko 10 tisuća posjetitelja

Protekloga vikenda u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu atraktivne su inovacije oduševile velik broj posjetitelja, pa je prvi hrvatski Maker Faire proglašen uspješnim

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. listopada 2019. u 15:49

Neuobičajeno lijepo i toplo vrijeme, besplatan ulaz i atraktivna lokacija održavanja svakako su doprinijeli velikoj posjećenosti prvog hrvatskog istaknutog Maker Faire događanja. Međutim, svakako su najveći "magnet" za posjetitelje bili oni koji su ovu izložbu inovacija i uradi-sam kulture i obogatili svojim nastupom: makeri iz Hrvatske i nekoliko zemalja okruženja. Njih preko 200 okupilo se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu ovoga vikenda kako bi svima zainteresiranima pokazali svoje uratke.

Tehnički je muzej tako ugostio, uz svoj iznimno atraktivni stalni postav, i preko 60 štandova s inovacijama iz područja tehnologije, obrta, umjetnosti, edukacije, 3D ispisa, robotike i drugih područja kojima se makeri bave i u svijetu. Posjetitelje (kojih su tijekom dva dana službeni brojači preko signala mobitela izbrojili oko 11 tisuća, a s djecom ih je bilo sigurno i više) je na ulazu dočekivao robotizirani R2D2 izrađen u Italiji – i to od otpada.

U dvije muzejske hale djeca su se mogla upoznati s osnovama elektronike, robotike, isprobati simulator leta na putničkom Airbusu, složiti kakvu origami figuru ili zalemiti vlastiti elektronički bedž. Mogli su isto tako porazgovarati s autorima društvene igre Mundus, MAKERphonea, 3D olovkom si izraditi vlastiti suvenir ili pak zasvirati na malenim elektroničkim sintesajzerima kakve i sami mogu kod kuće izraditi.

 
Maker Faire Zagreb 2019.

Maker Faire Zagreb 2019.

Posted by Hrvatska zajednica tehničke kulture on Sunday, 13 October 2019

Najbolji makeri dobili priznanja

Običaj je Maker Fairea tzv. plavom vrpcom nagraditi izlagače koji su se najviše istaknuli. Priznanje "Maker of Merit 2019" tako su ove godine zaslužili projekti: BadBorg Industrial (Ivan Ugrin, Zagreb), SmartBox (Roko Lukenda, Slavonski Brod), radionice s Neurićima, Magnet Fight (Arsen Ivanišević, Ante Matulić i Matej Jelović, Split), Simulator leta (Srednja škola Krapina) te Pametni grad Vukovar (Gimnazija Vukovar).

"Prvi Maker Faire Zagreb je iza nas, opravdao je svoje postojanje. Najveća strepnja je bila hoće li ljudi prepoznati sto radimo. Upravo obitelji s djecom su i u Beču ona osnovna grupa posjetitelja, kao i svi zaljubljenici u tehnologiju. Bilo je mnoštvo posjetitelja, a slijedom toga su i zadovoljni izlagači. Iako je ovaj sajam tek završio, već smo mislima i planovima u novom izdanju. Poslušat ćemo izlagače, pitati ih za mišljenja, podvući dobro i učiniti još boljim, popraviti neke slabosti ili nespretnosti kako bi drugo izdanje 2020. godine bilo još uspješnije", izjavio je za Bug.hr Roberto Vdović, glavni organizator Maker Fairea Zagreb.

 

Izmedu mnostva zanimljivih projekata teško je bilo odabrati one najistaknutije. Zajednickim glasovima članova...

Posted by Maker Faire Zagreb on Monday, 14 October 2019