Napokon dodani tabovi u File Explorer na Windowsima 11

Korisnicima Windowsa 11 na raspolaganju je preuzimanje nadogradnje koja će im donijeti jednu od najvećih promjena u načinu upravljanja datotekama koje je ovaj OS ikada implementirao

Sandro Vrbanus srijeda, 19. listopada 2022. u 06:00

Prošloga mjeseca Windowsi 11 "skočili" su na novu verziju s velikim godišnjim paketom ažuriranja Windows 11 2022 Update. On je donio određene novitete u sigurnosti, sučelju i mogućnostima, ali nije odmah uveo i jednu dugo najavljivanu promjenu – tabove u File Exploreru. Taj je dodatak očito trebao još malo dorade, pa je bilo najavljeno kako će biti aktiviran tijekom listopada. Rečeno – učinjeno: Windowsi 11 dobili su malenu redovitu nadogradnju oznake KB5019509, koja aktivira taj dodatak.

Intuitivno iskustvo

Tabovi (kartice) unutar Windowsa 11, pojednostavljeno rečeno, znače da više nećete morati otvarati zaseban prozor za pregled svake željene mape – umjesto toga, unutar istog ćete prozora, kao u bilo kojem internetskom pregledniku, otvarati nove kartice, pa u njima pregledavati strukturu mapa i dokumente. Najveća je ovo promjena u prozorima File Explorera otkako taj dodatak postoji u ovom obliku, a mnogima će zasigurno olakšati svakodnevni rad.

Skok iz jedne mape u drugu bit će nešto lakši, rad s dokumentima pregledniji i ugodniji, a intuitivna mogućnost kopiranja ili prijenosa dokumenata (drag-and-drop) među karticama unutar istog prozora mogla bi postati vrlo dobro prihvaćena.

Dodana je i sekcija Favorita, u koje lako možete smjestiti često korištene dokumente i mape te im pristupati kroz kraticu Home unutar File Explorera, dok će nešto dublje unutar istoga biti integriran i OneDrive.

Pametni prijedlozi

Drugi veći dodatak s ovom nadogradnjom jest funkcija koju Microsoft naziva Suggested Actions. Prijedlozi su to aktivnosti kakve smo do sada viđali u mobilnim OS-ovima. Kada Windowsi uoče da ste unutar njihovog sučelja označili datum, e-mail, telefonski broj ili nešto slično, u malenom će skočnom prozoru odmah predložiti da broj pozovete, na adresu pošaljete poruku, ili zakažete sastanak za označeni datum.

Aplikacija za pregled fotografija istodobno dobiva podršku za Appleov iCloud, Taskbar će moći ugostiti nešto više aplikacija, a desni klik na njega otvorit će izbornik u kojem će biti moguće pokrenuti i Task Manager – što je, kažu iz Microsofta, bila vrlo tražena funkcija. Sve ovo bit će dostupno svim korisnicima Windowsa 11, u verziji od prošloga mjeseca, čim preuzmu najnovije ažuriranje sa sustava Windows Update.