Dostupna je prva značajnija nadogradnja Windowsa 11

Windows 11 2022 Update donosi tabove u File Explorer, opciju personalizacije izbornika Start, sigurnosna i dizajnerska poboljšanja, kao i novi video editor koji će od sad dolaziti s tim OS-om

Sandro Vrbanus srijeda, 21. rujna 2022. u 08:00

Gotovo godinu dana nakon javnog lansiranja novog OS-a, Microsoft je izdao i prvo veće i sveobuhvatnije ažuriranje za Windowse 11. Ono nosi ne baš upečatljivi naziv Windows 11 2022 Update, koji označava kako je riječ o godišnjem ažuriranju uz koje dolazi više novih opcija i dodataka najavljivanih za ovu godinu. Za preuzimanje je dostupno korisnicima u cijelom svijetu, a ističe se s nekoliko funkcionalnih, dizajnerskih i sigurnosnih poboljšanja.

Redizajn File Explorera i Starta

Prvo što će korisnici vjerojatno nakon nadogradnje primijetiti jest redizajn File Explorera, glavnog načina za upravljanje datotekama u Windowsima. On je, nakon višemjesečnih najava, dobio tabove. Prema Microsoftu, to je bila najčešća želja samih korisnika, a implementacija tog rješenja trebala bi povećati produktivnost i olakšati manipuliranje datotekama. Ova bi mogućnost trebala biti aktivirana tijekom listopada, a s njom će stići i preglednije upravljanje sinkronizacijom datoteka s OneDriveom.

Redizajnirani File Explorer
Redizajnirani File Explorer

U istom smjeru ide i poboljšanje opcije Snap Layouts, predefiniranih postavki prikaza aplikacija na jednom ili više ekrana, koji će od sada biti svestraniji. Bolje će podržavati rad sa zaslonima osjetljivima na dodir, a omogućit će i raspoređivanje zasebnih tabova iz Edgea po ekranu kao posebnih prozora. S ovom nadogradnjom Windowsi 11 podržavat će izvođenje preko 20 tisuća Android aplikacija.

Snap Layouts s više izbora
Snap Layouts s više izbora

Izbornik Start po novome će nuditi više opcija personalizacije, pa će u njemu biti moguće kreirati mape s aplikacijama te odabrati prikaz s više aplikacija na početnom ekranu ili pak onaj s više pametnih preporuka samih Windowsa.

Perosnalizacija izbornika Start
Perosnalizacija izbornika Start

Novi video editor

Rupu nastalu ukidanjem Windows Movie Makera prije pet godina Microsoft će sada popuniti potpuno novim programom za uređivanje videa. Bit će to Clipchamp, program koji je prošle godine ova kompanija preuzela od izvornih vlasnika. On će od sada biti integriran u Windowse 11, a sa svojim predlošcima, efektima i mogućnostima jednostavne montaže videa namijenjen je amaterima i kreatorima sadržaja za društvene mreže.

Osim ovih dodataka za video, veći redizajn zahvatio je i aplikaciju za obradu fotografija, Photos. Ona će nuditi pojednostavljeno pregledavanje fotografija, galeriju te upravljanje i organizaciju kolekcije fotografija na računalu. Omogućavat će i jednostavnu sigurnosnu pohranu kopija fotografija na OneDrive.

Sigurnost i ostalo

Microsoft Defender dobit će mogućnost nadzora nad time gdje korisnik upisuje svoje lozinke (za Microsoft račun) i sprječavati njihovu krađu, Smart App Control će blokirati instaliranje neželjenih aplikacija (za poslovne korisnike). U principu, sigurnosne su nadogradnje primarno usmjerene na poslovne korisnike i hibridni rad, koji je identificiran kao velika ranjiva točka mnogim kompanijama u današnje vrijeme.

Prilikom stavljanja podataka u međuspremnik (akcija copy), Windowsi će prepoznati radi li se, primjerice, o broju telefona, datumu i slično, pa će u skladu s time predlagati logične sljedeće akcije. Dijeljenje datoteka s računala bit će moguće putem bežične veze s većim brojem različitih uređaja, kao i s računalima koja se nalaze u blizini.

U Taskbar se vraća opcija drag-and-drop, poznata primjerice iz Windowsa 10, koja omogućava da se na ikonu programa u toj traci dovuče datoteka i tako tamo odmah otvori. Manji redizajn doživio je i Task Manager.

Windows 11 2022 Update dostupan je za preuzimanje svima koji već imaju instalirane Windowse 11 verzije 21H2, putem sustava Windows Update. Iz Microsofta napominju da je moguće kako neće odmah biti dostupan onima za koje sustav procijeni da bi mogli imati određenih problema s kompatibilnošću pojedinih aplikacija – njima će ova nadogradnja stići u narednim tjednima.