Iz Applea odlazi šefica dizajna, nasljednica Jonyja Ivea

Nakon odlaska Jonyja Ivea, dugogodišnjeg kreativnog vođe i autora nekih od najpoznatijih Appleovih proizvoda, sada i njegova nasljednica, Evans Hankey, napušta mjesto direktora industrijskog dizajna

Sandro Vrbanus subota, 22. listopada 2022. u 11:03

U vrhu Appleovog dizajnerskog tima nastala je ovih dana velika praznina, doznaje Bloomberg. Vodstvo industrijskog dizajnerskog tima prvo je prije tri godine ostalo bez kultnog dizajnera Jonyja Ivea, no on je sve do ovoga ljeta s Appleom surađivao preko svojeg vlastitog studija LoveFrom. Nakon prekida te suradnje, sada iz Applea odlazi i izravna Iveova nasljednica, Evans Hankey, koja je protekle tri godine bila potpredsjednica kompanije zadužena za dizajn proizvoda.

Apple je potvrdio kako je ona najavila svoj odlazak za sljedeću godinu, kao i da još nisu imenovali osobu koja će je naslijediti na ovoj poziciji. Ističu kako je njihov dizajnerski tim sačinjen od snažnih vođa i osoba s više desetljeća iskustva, pa je vrlo vjerojatno da će netko od njih zasjesti na čelo ovog odjela. Hankey će, poručuju, ostati u kompaniji tijekom prijelazne faze, koja bi mogla potrajati oko pola godine.

Dizajn proizvoda još je od vremena Stevea Jobsa okosnica oko koje je stvoren cijeli Apple i njegov šaroliki ekosustav proizvoda i usluga. Za postavljanje temelja takvog pristupa zaslužni su Jobs i Ive, stvaranjem prepoznatljivih pionirskih proizvoda poput iMaca, iPoda i prvih iPhonea. U posljednje vrijeme Apple ne očarava inovativnim dizajnerskim rješenjima na području hardvera, kritičari im spočitavaju da već godinama prodaju mobitele identičnog izgleda, a oni su se više posvetili softveru i uslugama, na kojima sve više zarađuju.

Još jedna promjena na vrhu odjela dizajna, pogotovo nakon raskida suradnje s Iveom, mogla bi biti prekretnica u tome kako Appleovi proizvodi izgledaju – što, naravno, uvelike ovisi o tome koga će kompanija postaviti na tu odgovornu poziciju, i koliko će novi vođa imati utjecaja, a koliko će mu smjer razvoja diktirati Tim Cook i ostatak Appleovog vodstva. Razlozi odlaska Hankey i njezini planovi za budućnost nisu otkriveni.