Misija Artemis-I, pokušaj lansiranja tko-zna-koji uspješan!

Naredne noći NASA će još jednom pokušati premijerno lansirati svoju novu raketu SLS, čime će biti i službeno otvoreno doba svemirskog programa Artemis, u pokušaju povratka na Mjesec

Sandro Vrbanus utorak, 15. studenog 2022. u 20:52
📷 (NASA/Joel Kowsky
(NASA/Joel Kowsky

Artemida je grčka božica Mjeseca i Apolonova sestra blizanka. Po njoj je NASA dala ime svemirskom programu Artemis, koji će naslijediti legendarni program Apollo iz prošlog stoljeća. Wikipedija kaže da etimologija ovog imena nije sasvim poznata, ali da je moguće da dolazi od riječi αρτεμης (artemis) koja označava da je nešto sigurno. Upravo suprotno od toga razvija se priča oko svemirske misije Artemis, odnosno njezinog prvog lansiranja rakete, koje je do sada bilo sve, samo ne – sigurnog datuma.

Pratite li ovu rubriku, onda se sjećate da je raketa SLS već bila na lansirnoj rampi dva puta, da je lansiranje bilo otkazivano zbog tehničkih kvarova, pa potom i zbog tropske oluje. Proteklih dana SLS se ponovno nalazi na mjestu s kojeg treba poletjeti oko Mjeseca. Raketa je i ovoga tjedna doživjela manji uragan, koji je s nje otkinuo oko tri metra dug komad izolacije, no sve je to sada iza nas. Misija Artemis trebala bi biti službeno otvorena prvim lansiranjem rakete SLS i svemirskog broda Orion ove srijede, 16. studenoga, nešto iza 7 sati po hrvatskom vremenu.

Plan misije Artemis-I
Plan misije Artemis-I

Noćno lansiranje

Budući da se dvosatni "prozor" za lansiranje na Floridi otvara oko 1 sat iza ponoći, ovaj pokušaj lansiranja trebao bi se odviti noću. Dakle, možemo očekivati nešto drugačije prizore od onih na kakve smo naviknuli za posljednjih nekoliko desetaka lansiranja Falcona 9 i drugih raketa. Svejedno, noćni kadrovi noćnog lansiranja trenutačno najveće NASA-ine rakete mogli bi biti na svoj način atraktivni.

Želite li uživo popratiti ovaj događaj, video s prijenosom donosimo unutar ove vijesti.  Prijenos počinje već u 4:30.

NADOPUNA: Oko 7:47 sati po našem vremenu, raketa SLS je uspješno poletjela na svoju prvu misiju, koja će uključivati ispuštanje kapsule Orion u Zemljinu orbitu, odakle će ona nastaviti svoj put do orbite Mjeseca i natrag.