Što slijedi u misiji Artemis? NASA ima plan s mnogo "ako"

Popravak curenja tekućeg vodika iz središnjeg stupnja rakete SLS obavit će se na lansirnoj rampi, a ako on bude odrađen na zadovoljavajući način i u zadanome roku, raketa bi mogla poletjeti krajem mjeseca

Sandro Vrbanus subota, 10. rujna 2022. u 06:00

Protekloga ponedjeljka NASA je drugi puta odgodila premijerno lansiranje nove rakete SLS, koja je trebala otići na testni let oko Mjeseca i tako službeno pokrenuti program Artemis. Razlog nove odgode bilo je curenje goriva, tekućeg vodika, na mjestu gdje se on ulijeva u središnji stupanj rakete, pa će prije sljedećeg pokušaja biti nužno popraviti taj kvar.

Najnoviji plan NASA-e kaže kako će to curenje biti zakrpano na samoj lansirnoj rampi u Cape Canaveralu, bez vraćanja rakete u obližnji servisni hangar. U te je svrhe oko mjesta kvara podignut posebni zaštitni šator, kako bi se popravak mogao odraditi u izoliranim, kontroliranim uvjetima, uz kriogene temperature i bez utjecaja vanjske prašine ili vremenskih prilika. Uspiju li u tome do 17. rujna, moguće je da ćemo SLS vidjeti kako leti do kraja ovoga mjeseca.

Zaštitni šator na mjestu popravka 📷 NASA/Chad Siwik
Zaštitni šator na mjestu popravka NASA/Chad Siwik

Prvi planirani termin lansiranja, ako kvar zaista bude potpuno otklonjen na vrijeme, je 23. rujna, nešto iza podneva po našem vremenu. U tom slučaju misija Artemis-I potrajala bi do 18. listopada. Pričuvni termin je 27. rujna iza 17 sati, a misija bi tada završila 5. studenoga. Sve to znači i da je NASA morala zatražiti nova odobrenja za lansiranje od nadležnih agencija, tj. produženje roka za lansiranje s pozicije na kojoj se SLS trenutačno nalazi.

Za slučaj da se uočeni kvar ne može popraviti na licu mjesta, SLS će biti transportiran natrag u hangar, a to će značiti i dodatnu odgodu datuma lansiranja, resetiranje postojećih regulatornih odobrenja i pokretanje cijele nove procedure, kao i traženje novih pogodnih termina. Tada misija Artemis-I vrlo vjerojatno neće biti u planu prije kraja listopada.