Sve što trebate znati o misiji Artemis-I i prvom lansiranju rakete SLS

Kroz nekoliko dana NASA će prvi puta pokusno lansirati svoju dugo očekivanu i dugo razvijanu raketu. Njezin put oko Mjeseca trebao bi označiti početak nove ere u američkom istraživanju svemira

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. kolovoza 2022. u 12:20

NASA-ina nova raketa Space Launch System (SLS) napokon je spremna za svoj prvi pokusni let. Bit će to ujedno i prvo lansiranje svemirskog broda Orion, namijenjenoga za put do Mjeseca, pa će tim događajem i službeno biti načinjen prvi korak ka povratku ljudi na Zemljin prirodni satelit. Misija Artemis-I trebala bi biti premijerni događaj u projektu Artemis, kojim će, dakle, započeti nova era američkog istraživanja svemira. Ambiciozni program ima za cilj ne samo poslati ljudske posade ponovno na Mjesec, već u njegovoj orbiti izgraditi bazu Gateway, trajno imati posade nastanjene u toj bazi i na površini Mjeseca, a potom iskoristiti svu tu logistiku i kao temelj za put prema Marsu.

Tri su glavna motivatora zbog kojih NASA ponovno želi istraživati Mjesec: nova otkrića, ekonomske prilike u novim industrijama te inspiriranje nove generacije istraživača, kao što je to prije pola stoljeća činio program Apollo. Ovoga puta u programu istraživanja svemira neće sudjelovati samo NASA, već i njezini brojni partneri: kanadska, europska i japanska svemirska agencija, SpaceX te brojne druge tehnološke i svemirske kompanije.

Lansiranje uskoro

Raketa SLS s kapsulom Orion spremna je na lansirnoj rampi 39B, svemirskog kompleksa Kennedy na Floridi, i čeka unaprijed određeni datum lansiranja. On je, za sada, naredni ponedjeljak, 29. kolovoza, s planiranim dvosatnim vremenom lansiranja, počevši od 14:33 sati po hrvatskom vremenu. Naravno, lansiranje će biti odrađeno tada dozvole li to vremenske prilike, koje za sada izgledaju 70% pozitivno. U slučaju scenarija iz ostalih 30%, pričuvni datumi lansiranja su 2. i 5. rujna.

Prva pokusna misija nema nikakvog jamstva da će biti uspješna, a njezin bi eventualni neuspjeh mogao odgoditi cijeli program Artemis i prvi let oko Mjeseca s ljudskom posadom, sada planiran za svibanj 2024. godine. Godinu nakon toga dvoje astronauta bi trebali i kročiti na Mjesec, po prvi puta nakon završetka programa Apollo.

"Astronauti" misije Artemis-I
"Astronauti" misije Artemis-I

Na misiji Artemis-I, pak, "putnici" će biti lutka crtanog lika Janka Strižića koju tamo šalje Europska svemirska agencija ESA. Društvo će mu praviti NASA-in "astronaut" Snoopy.

Nakon lansiranja raketa će odbaciti svoje potisnike i prvi stupanj na Zemlju te umetnuti drugi stupanj i svemirski brod Orion u orbitu. Drugi stupanj rakete usmjerit će Orion u željenu putanju te potom upaliti svoj motor i otići na put bez povratka – prema Mjesecu i dalje u svemir. Orion će sličnom putanjom nastaviti prema retrogradnoj orbiti oko Mjeseca. Na tom putu će ispustiti deset malenih CubeSat satelita, testirati svoje navigacijske i upravljačke sustave te obavljati prikupljanja bitnih podataka.

Profil misije Artemis-I
Profil misije Artemis-I

Orion će u orbiti oko Mjeseca provesti oko dva tjedna, nakon čega će započeti svoj put natrag prema Zemlji. Misija će potrajati najmanje 26, a najduže 42 dana. Za povratak na Zemlju bit će zadužen posljednji dio Oriona, njegova putnička kapsula, koja će se u posljednjim satima odvojiti od servisnog modula. Ona funkcijom i izgledom također nalikuje na one iz programa Apollo, a na isti će način i sletjeti – uz pomoć padobrana past će u Tihi ocean.

Lansiranje misije Artemis-I bit će moguće pratiti u prijenosu uživo, a nakon njega na posebnoj će web stranici Artemis Real-time Orbit Website (AROW) svi podaci iz misije biti ažurirani u stvarnom vremenu (link).

Video prijenos lansiranja: