Recenzije

Testirali smo Honor 70, nagrađen Best Buy titulom za tekuću sezonu...

Matej Markovinović ponedjeljak, 5. prosinca 2022. u 06:00

Honor 70, mobitel višeg srednjeg ranga koji zahvaljujući atraktivnom dizajnu privlači poglede, ove je godine osvojio EISA-inu nagradu za Best Buy Smartphone za 2022-2023. godinu. Nakon što smo se s njim dobrano 'izigrali', možemo sa sigurnošću podijeliti naše pozitivne dojmove

SPECIFIKACIJE
Ekran 6,67” OLED (1080 x 2400 ~395 PPI), 120 Hz
Čip Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G (8 jezgri)
RAM / Memorija 8 GB RAM / 128 GB, 256 GB
Stražnje kamere 54 MP (f/1.9,  PDAF) + 50 MP ultraširoka (f/2.2, 122˚, AF )
+ 2 MP dubinska (f/2.4)
Prednja kamera 32 MP (f/2.4)
Povezivost GSM / HSPA / LTE / 5G / Wi-Fi 802,11 / Bluetooth 5,1
Baterija 4.800 mAh (neizmjenjiva) / 66 W
Konektor za slušalice Ne
Vrsta USB konektora USB-C
Dimenzije i masa 161,4 x 73,3 x 7,9 mm / 178 g
Operacijski sustav Android 12, Magic UI 6.1
Datum predstavljanja 30. svibnja 2022.

Unatoč činjenici da su se Huawei i Honor rastali još krajem 2020. godine, mnogi ih i dalje svrstavaju u „isti koš“, kako zbog sličnog vanjskog, tako i zbog sličnog „unutarnjeg“ dizajna ili sučelja. Ipak, Honor dolazi s Googleovim mobilnim uslugama, odnosno Google servisima, što je u očima kupaca velika prednost u usporedbi s Huaweijem.

Na recenziju nam je ovoga puta pristigao Honor 70,  „pravi ljepotan“ višeg srednjeg ranga, koji je na našem tržištu dostupan od ove jeseni. Riječ je, naime, o mobitelu elegantnog, mladenačkog dizajna koji će svakako privući radoznale poglede, a koji je također nositelj EISA-ine nagrade za Best Buy Smartphone za 2022-2023. godinu.  

Honor 70 dostupan je u crnoj (Midnight Black), zelenoj (Emerald Green), plavoj (Icelandic Frost) i srebrnoj boji (Crystal Silver). Dok su primjerci u crnoj i zelenoj boji rezervirani za one koji preferiraju nešto konzervativniji dizajn stražnje strane, plavi i srebrni modeli u potpunosti odskaču od tradicije, a sve zahvaljujući detaljima kao što su prelijevanje boje i sjajni „kristalčići“.

Kvalitetan osjećaj u ruci

Budući da se Honor još nije „bacio“ na trend izbacivanja punjača iz kutije, uz ovaj se mobitel dobije 66-vatni adapter za punjenje, USB Type-C kabel, uputstva za korištenje te prozirna silikonska zaštitna maskica koja daje dobar pogled na atraktivnu, plastičnu „stražnjicu“ Honora 70. Ako, pak, ne preferirate nositi maskicu, potrebno je imati na umu da su packe od prstiju svakako vidljive.

Mobitel u ruci daje lagani, ali kvalitetan i čvrst osjećaj, iako teži svega 178 grama. Stražnja i prednja strana imaju zakrivljene rubove, pa se Honor 70 ugodno snalazi kako u velikim, tako i u malim dlanovima. Na desnom boku smjestila se klackalica za reguliranje glasnoće i tipka za uključivanje mobitela, na vrhu je rupica s mikrofon, dok se na dnu nalazi jedan zvučnik, još jedan mikrofon, USB-C priključak te ladica za dvije SIM kartice. Mogućnosti zamjene za microSD karticu nema, kao ni službene IP zaštite od atmosferskih elemenata i Gorilla Glass stakla, što je, prema našem mišljenju, mali - minus.

Zaslon Honora 70 „narastao“ je za 0,1 inč u usporedbi s njegovim prethodnikom, Honorom 50, stoga iznosi 6,67-inča, što je za današnje standarde, rekli bismo, neka prosječna veličina. Riječ je o brzom, 120-hercnom OLED zaslonu razlučivosti 1.080 x 2.400, koji dolazi s maksimalnom svjetlinom od 500 cd/m2, odnosno oko 800 cd/m2 kada je uključeno automatsko postavljanje svjetline. Prikaz sadržaja uistinu je impresivan, pogotovo kod gledanja Netflixa i YouTubea, gdje HDR10+ tehnologija, 10-bitna dubina boje, ali i tanki rubovi oko zaslona dolaze do izražaja. Iako je ovih dana vani bilo tmurno, uspjeli smo testirati Honor 70 i na danjem svjetlu, gdje je pokazao sasvim korektne performanse.

Dobri, 'stari' Snapdragon 778G+

Kad je riječ o „konkretnim“ specifikacijama, Honor 70 pogonjen je osmojezgrenim Qualcommovim Snapdragon 778G+ SoC-om, napravljenim na TSMC-ovom 6-nanometarskom proizvodnom procesu te uparenim u našem slučaju s 8 GB RAM-a te 256 GB interne memorije. Radi se o nadograđenoj inačici popularnoj Snapdragona 778G, koja dolazi s bržim taktom na glavnoj Cortex-A78 jezgri. Performanse su, stoga, i više nego zadovoljavajuće, pogotovo za ovaj cjenovni rang.

U gotovo dva tjedna korištenja mobitela, niti jednom nismo osjetili zastajkivanje. Surfanje s više otvorenih kartica istovremeno funkcionira odlično, čak i kad se u pozadini sluša glazba putem Spotifya ili prati prijenos utakmice hrvatske reprezentacije na HRTi aplikaciji. Problema nismo imali ni kod igranja zahtjevnijih videoigara, poput mobilne inačice Apex Legendsa, no mobitel se, sasvim očekivano, nakon 30-ak minuta počeo zagrijavati. Unatoč tome, pad FPS-a nismo značajno primijetili, vjerojatno zbog Honorovih Turbo X značajki za optimizaciju igraćih performansi.

REZULTATI TESTIRANJA
   Honor 70                                               
AnTuTu Benchmark 548.864
Geekbench  
Single-Core Score 818
Multi-Core Score 2.860
PCMark for Android  
Work 3.0 Performance 12.721
Web Browsing 10.275
Video Editing 7.267
Writing 16.618
Photo Editing 26.496
Data Manipulation 10.132

Za razliku od baterija kapaciteta 4.300 mAh na prethodnom Honoru 50, Honor 70 može se pohvaliti većom baterijom od 4.800 mAh, što je za ovaj rang više-manje standardno. Mobitel nismo ni malo štedjeli i dan smo uglavnom završavali s oko 15 do 20 posto baterije. Upaljenog zaslona (SoT) imali smo prosječno oko šest sati, što nije baš bajno, ali nije ni loše. Honor 70 ima podršku za 66-vatno žično brzo punjenje, koje će ga napuniti do „stotke“ za malo manje od sat vremena, pa i ako ponestane baterije, nije tolika „greda“.

Ovaj Honor na „leđima“ ima sustav od tri kamere, podijeljen u dva zasebna dijela koja neodoljivo podsjećaju na dvije „ringle“ sa štednjaka, kako zbog okruglog oblika, tako i zbog veličine. Nekome takav dizajn možda neće odgovarati, ali treba imati na umu da je to svojevrsni potpis kineskog proizvođača, kojeg s ponosom nosi i Honor 50. Kamere, naravno, „strše“ van, no taj se problem lako riješi zahvaljujući zaštitnoj maskici koja dođe s mobitelom.

Performanse kamera

Honor 70 za glavnu kameru koristi novi Sonyjev 54-megapikselni IMX800 senzor s otvorom blende f/1.9 te faznim sustavom autofokusa (PDAF). Kvaliteta fotografije odgovara cjenovnom rangu mobitela. Nije na razini uređaja premium ranga za koje je potrebno dublje zaviriti u džep, ali nije ni daleko, osobito uz AI značajke za poboljšanje prikaza. Fotografije su poprilično oštre i detaljne sa širokim dinamičkim rasponom, kako po danu, tako i po noći.  Autofokus je brz i korektan, a snimanje je moguće u 4K rezoluciji pri 30 FPS-a te 1080p u 30 ili 60 FPS-a. Za snimanje su dostupne raznorazne značajke, uključujući Solo Cut koji prati jednu osobu kroz cijeli videozapis.

Uz glavnu kameru smjestio se i ultraširoki senzor od 50 MP, koji radi sasvim zadovoljavajući posao, osobito u uvjetima dobrog osvjetljenja. Fotografije su, naravno, nešto manje oštrine u usporedbi s glavnim senzorom, ali i dalje imaju korektnu količinu detalja, pogotovo u sredini kompozicije. Kvaliteta pada u uvjetima noćnog osvjetljenja, ali ne značajno.

Budući da Honoru 70 nedostaje dedicirana makro kamera, za makro snimke moguće je koristiti ultraširoku kameru zahvaljujući njenom sustavu autofokusa. Uz Super Macro značajku, fotografije su nas ugodno iznenadile, pogotovo za ovaj cjenovni rang mobitela. Pune su detalja i oštre te se bez ikakvog dodatnog uređivanja mogu objaviti na društvenim mrežama, gdje će, vjerujemo, „zaraditi“ puno lajkova.

Uz glavni i makro senzor, nalazi se i 2-megapikselni dubinski senzor, koji pomaže kod fotografiranja portreta. Potrebno je napomenuti i 2X zum unutar softvera kamera, čije se performanse više-manje mogu usporediti s glavnim senzorom. Za autoportrete i videopozive, zaslužna je prednja kamera od 32 MP s otvorom blende f/2.4. Kvaliteta selfija je sasvim zadovoljavajuća, iako se to tako ne čini u pregledu prije samog fotografiranja. Drugim riječima, prikaz se u početku doima poprilično „bezličnim“, ali kada se selfie okine, u galeriji ispada nekoliko puta bolji.

Softver i zaključak

Što se tiče softvera, Honor 70 dolazi s Magic UI sučeljem temeljenom na Androidu 12. Vizualno podsjeća na Appleov iOS, ali i na Huaweijev EMUI. Opcija za prilagodbu ima zaista mnogo, osobito ako ste ljubitelj različitih tema, ikona i always-on zaslona, a bloatwarea gotovo da ni nema. Unatoč tome, Honor i dalje ne podržava popularni Material You jezik dizajna. Od ostalih značajki, svakako bismo napomenuli optički senzor otisak prsta ispod zaslona, koji je izrazito brz i responzivan.

Sve u svemu, Honor 70 solidno je zaokružen uređaj višeg srednjeg ranga, koji dolazi s atraktivnim dizajnom, zadovoljavajućim performansama, svijetlim zaslonom te premium osjećajem u ruci. Voljeli bismo da je baterija „mrvu“ bolja, kao i da ima stereo zvučnike, ali mišljenja smo da je ovaj mobitel sasvim dostojna nadogradnja u usporedbi s Honorom 50 te da s punim pravom zaslužuje EISA-inu titulu.

Honor 70

  • Atraktivan dizajn
  • Kvaliteta izrade
  • Zaslon
  • Dodatna oprema (punjač i zaštitna maskica)
  • Kamere
  • Performanse u svakodnevnom korištenju
  • Jedan zvučnik
  • Nedostatak IP zaštite
  • Nedostatak Gorilla Glass zaštite
  • Nedostatak podrške za microSD karticu
Dizajn i finiš 10
Performanse 9
Baterija 8
Kamere 10
Zaslon 10
Ukupni dojam 9
Cijena 8/256 GB 4.399 kuna (589,84 eura)